Sous-vide braadkip
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 1 braadkip, opgebonden
- peper van de molen
- zout
- kipkruiden
- 1 ui, gepeld en in stukken gesneden
- 1 citroen, in stukken gesneden
- 2 stelen groene selder, in stukken gesneden
- 1 grote wortel, in stukken gesneden
- 50 gr gerookt spek, in stukken gesneden
- 2 tenen look, geplet
- 30 gr boter
- fleur de sel voor de afwerking
- Bevestig je precision cooker in een hittebestendige pot, waar minstens 6l water in kan.
- Stel de precision cooker in op 72°C en 5u30.
- Neem een grote vacumeerzak en vouw de rand over, zodat hij niet vuil wordt bij het vullen.
- Spoel de kip met koud water (binnen- en buitenkant) en dep ze goed droog met keukenpapier.
- Kruid de kip rondom rond (ook de binnenkant) met peper, zout en kipkruiden.
- Masseer de kruiden goed in het vlees.
- Stop een gedeelte van de ui, citroen, selder, wortel, spek, look en boter in de kip.
- De rest van deze ingrediƫnten doe je samen met de kip in de vacumeerzak.
- Sluit de zak hermetisch en leg hem in het warmwaterbad, van zodra die op temperatuur is.
- Wanneer de gaartijd bijna bereikt is, verwarm je de oven voor op 240°C (ik gebruik een combinatie van conventionele oven/heteluchtoven).
- Haal de kip uit de vacumeerzak en giet de sappen in een sauspan. De groenten gooi je weg.
- Dep de kip voorzichtig droog en leg ze op een rooster, boven een bakblik dat je bekleed hebt met aluminiumfolie.
- Strooi nog wat fleur de sel op de kip.
- Zet de kip 10 min in de hete oven om ze kleur te geven.
- Je kan de kip meteen versnijden en serveren, ze hoeft niet te rusten.
Start met warm kraanwater, dat scheelt al wat tijd in het opwarmen van het warmwaterbad.
Je hoeft de kip niet te kleuren als je dat niet wil. Je kan de kip na het garen scheiden en ze zo serveren.
Serveer met de jus.
Reacties