Paashazen

Foto Cathy Van de Moortele
Nu de paashazen geen chocolade paaseieren mogen brengen omwille van de strikte coronaregels, moeten we zelf iets leuks bedenken voor het paasontbijt. Stefan Elias, jullie welgekend van het Belgisch Bakboek en het Wereldbakboek, gaf de doorslag door het posten van zijn filmpje paashazen maken. Het volledig uitgeschreven recept voor deze hazen van Stefan, vind je in het Wereldbakboek.
In mijn voorraadkast stond nog een zak Star Briofine, een mix speciaal voor luxebroden zoals brioche, sandwichen, rozijnenbrood, suikerbrood. Het leek me wel tof om de paashazen met deze bloem te maken en ik ben er alvast heel blij mee! Drie prachtige paashazen voor het ontbijt!

Wat hebben we nodig:
  • 255 gr water, koud
  • 30 gr verse gist
  • 500 gr Star Briofine
  • 6 rozijnen
  • 3 eieren, lichtjes voorgekookt (2 min)
  • 1 ei, zeer goed losgeklopt
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood.
  • Los de gist op in het water. 
  • Stort de bloem op het vocht.
  • Laat de Kenwood met de K-klopper het deeg 2 min op lage snelheid mengen.
  • Meng daarna nog 8 min op snelheid 3.
  • Kneed het deeg nog even door met de hand en bol het op.
  • Laat het deeg 10 min rusten onder een handdoek.
  • Verdeel het deeg in 3 delen van 100 gr en 9 delen van 50 gr.
  • Bol deze delen allemaal op tot gladde balletjes en laat ze 15 min rusten onder een handdoek.
  • Bekleed je bakplaat met bakpapier.
  • Voor de voeten leg je een klein balletje op het papier. 
  • Daarop komt een grote bal (de buik), daarboven 2 kleine balletjes deeg.
  • Nu heb je 3 paashazen-in-de-maak.
  • Met een scherpe keukenschaar, knip je de voeten in, tot bijna aan de buik.
  • Vouw de voeten naar buiten.
  • Het bovenste balletje knip je in tot aan het hoofd en je trekt de oortjes een beetje naar buiten.
  • Voor het gezichtje knip je twee oogjes met de schaar, een neusje en een mond.
  • Duw in elk oogje een donkere rozijn. Duw ze zo diep als je kan, zodat ze naar het einde van de baktijd toe, mooi bovenaan zitten.
  • Met de schaar knip je een verticale streep in de buik, tot helemaal tegen de bakplaat.
  • Duw in elke buik voorzichtig een licht voorgekookt ei.
  • Dek de paashazen af met een handdoek en laat ze 1u rijzen of tot ze in volume verdubbeld zijn.
  • Ondertussen verwarm je de oven (boven- en onderwarmte) voor op 190°C.
  • Bestrijk de paashazen lichtjes met losgeklopt ei. De eieren bestrijk je niet met ei.
  • Zet de paashazen in de oven voor 20 min.
  • Laat de mooi gekleurde paashazen meteen afkoelen op een taartrooster.
TIP:

Strijk de paashazen nog even in met wat boter, nadat ze gebakken zijn. Het zorgt voor extra glans.
De Star Briofine koop ik bij Wittevrongel in Eeklo. Met deze mix kan je ook wafels bakken.

Reacties