Balletjes in tomaten/groentesaus

Foto Cathy Van de Moortele
Wat is het toch fijn, om zelf te kunnen koken en elke dag meer dan genoeg inspiratie te hebben om iets lekkers op tafel te zetten. Laat deze balletjes heel rustig sudderen, zodat de saus zoveel mogelijk smaak krijgt. Niemand houdt je tegen om een dubbele portie te maken, zodat je nog een deel kan invriezen voor wanneer het weer drukker wordt.

Wat hebben we nodig:
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui, gepeld en gesnipperd
  • 2 tenen look, gepeld en gesnipperd
  • 2 stelen groene selder, schoongemaakt en in blokjes gesneden
  • 2 wortels, geschraapt en in blokjes gesneden
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 eetlepel zoet paprikapoeder
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 klein potje tomatenpuree
  • 70 ml rode wijn
  • 1 blik Mutti tomatenblokjes
  • 1 brik passata
  • 300 ml water (spoel er het blik en het brikje mee uit en voeg dat toe aan de saus)
  • 1 koffielepel suiker
  • 1 bouquet garni
  • 600 gr boerengehakt
  • 1 ei
  • zelfgemaakt paneermeel
  • olie
Hoe gaan we te werk:
  • Laat de olie goed warm worden in een zware pot, type Le Creuset.
  • Fruit de uien glazig en voeg de look toe.
  • Roer de selder- en wortelblokjes door de uien en laat ze even meefruiten.
  • Kruid met peper, zout en paprikapoeder.
  • Strooi de bloem over de groentjes en schep goed om. Laat de bloem even meebakken, zodat de bloemsmaak verdwijnt. De bloem zorgt straks voor een mooi gebonden saus.
  • Roer ook de tomatenpuree door de groentjes en blus met de wijn.
  • Schraap eventuele bakrestjes los, zodat de saus niet aanbrandt.
  • Giet de tomatenblokjes en passata bij de groenten en leng aan met het water.
  • De suiker zal de zurigheid van de tomaten wegnemen.
  • Leg de bouquet garni in de saus. 
  • Breng de saus aan de kook en laat ze dan onder deksel op een zacht vuur een uurtje garen.
  • Meng het gehakt met het ei.
  • Voeg voldoende paneermeel toe om balletjes te kunnen draaien zonder dat het gehakt aan je handen blijft kleven.
  • Met vochtige handen maak je de balletjes. Leg ze op een bord en laat ze opstijven in de koelkast tot de saus een uurtje gesudderd heeft.
  • Laat wat olie goed warm worden in een grote pan.
  • Bak de balletjes aan alle zijden mooi bruin. Ze hoeven nog niet te garen.
  • Schep de balletjes in de saus en zet het deksel er weer op.
  • Laat de saus nog 30 min verder pruttelen of tot de balletjes gaar zijn.
  • Gooi het bouquet garni weg.
  • Je kan de balletjes uit de saus scheppen en daarna de saus mixen en zeven, maar wij vinden ze eigenlijk lekkerder met de groentjes er nog mooi in.
TIP:

Bouquet garni: neem enkele blaadjes laurier, een takje rozemarijn, enkele takjes thijm, wat peterseliestelen, een takje dragon, een takje salie, ... naar keuze en bind ze samen met een stukje keukentouw. De kruiden zullen hun smaken afgeven. De bouquet garni wordt weggegooid eens hij zijn smaken afgegeven heeft.
Voeg een snuifje cayennepeper toe aan de saus, als je van pit houdt.

Reacties