Spaghetti met mini-gehaktballetjes in tomatensaus

Foto Cathy Van de Moortele
Ik weet eerlijk gezegd niet wat ik hier bij moet schrijven. Spaghetti - gehaktballetjes - tomatensaus. Iedereen blij.

Wat hebben we nodig:
  • verse spaghetti, op basis van 4 eieren en 400 gr semola de cecco
  • 50 gr olijfolie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teen look, gepeld
  • 1 eetlepel Bomba tomatenpuree
  • 50 ml rode wijn
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • peper van de molen
  • zout
  • snuifje suiker
  • handvol basilicumblaadjes, gescheurd
  • 30 gr broodkruim
  • 40 gr melk
  • 500 gr gemengd gehakt
  • 1 ei
  • peper van de molen
  • zout
  • nootmuskaat
  • 25 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • 6 blaadjes basilicum, fijngesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Maak de pasta volgens het recept en laat hem even drogen. Verwerk hem daarna tot spaghetti. Deze keer heb ik mijn Italiaanse chitarra gebruikt.
  • Ondertussen maak je ook de saus klaar: Laat de olijfolie goed warm worden in een grote pan. Fruit de uisnippers aan en leg de teen look erbij. 
  • Eens de ui wat zachter is, roer je de Bomba tomatenpuree door de uien. Laat die maar even meebakken en smaak afgeven.
  • Blus met de rode wijn.
  • Overgiet met de tomatenblokjes. 
  • Spoel de lege blikjes uit met de bouillon en giet de bouillon bij de tomaten. Op die manier maak je de blikken schoon en doe je geen verlies.
  • Kruid met peper, zout en suiker.
  • Voeg de basilicumblaadjes toe. Laat de saus zachtjes pruttelen. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Maak de gehaktballetjes: Week het broodkruim in de melk tot het helemaal zacht is.
  • Nijp het broodkruim tussen je handen, zodat het meeste vocht weg is.
  • Meng het geweekte broodkruim met het gehakt, het ei.
  • Kruid met peper, zout en verse nootmuskaat.
  • Roer de Parmezaanse kaas en gesnipperde basilicum door het gehakt.
  • Draai mini-gehaktballetjes van deze vulling. Ze zijn niet groter dan soepballetjes.
  • Leg de balletjes meteen in de zachtjes pruttelende saus, zodat ze kunnen garen.
  • Zet een grote pot met ruim, gezouten water op het fornuis en breng die aan de kook.
  • Kook de pasta al dente en schep hem over in de pan met de saus en balletjes.
  • Voeg wat pastakookvocht toe, om het omscheppen te vergemakkelijken en de saus wat meer te binden.
TIP:

Je kan ook pecorino of Grana Padano gebruiken ipv Parmezaanse kaas. Wat jij maar lekker vindt!

Reacties