Spaghetti met mini-gehaktballetjes in tomatensaus
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- verse spaghetti, op basis van 4 eieren en 400 gr semola de cecco
- 50 gr olijfolie
- 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
- 1 teen look, gepeld
- 1 eetlepel Bomba tomatenpuree
- 50 ml rode wijn
- 2 blikken tomatenblokjes
- peper van de molen
- zout
- snuifje suiker
- handvol basilicumblaadjes, gescheurd
- 30 gr broodkruim
- 40 gr melk
- 500 gr gemengd gehakt
- 1 ei
- peper van de molen
- zout
- nootmuskaat
- 25 gr Parmezaanse kaas, geraspt
- 6 blaadjes basilicum, fijngesnipperd
Hoe gaan we te werk:
Je kan ook pecorino of Grana Padano gebruiken ipv Parmezaanse kaas. Wat jij maar lekker vindt!
- Maak de pasta volgens het recept en laat hem even drogen. Verwerk hem daarna tot spaghetti. Deze keer heb ik mijn Italiaanse chitarra gebruikt.
- Ondertussen maak je ook de saus klaar: Laat de olijfolie goed warm worden in een grote pan. Fruit de uisnippers aan en leg de teen look erbij.
- Eens de ui wat zachter is, roer je de Bomba tomatenpuree door de uien. Laat die maar even meebakken en smaak afgeven.
- Blus met de rode wijn.
- Overgiet met de tomatenblokjes.
- Spoel de lege blikjes uit met de bouillon en giet de bouillon bij de tomaten. Op die manier maak je de blikken schoon en doe je geen verlies.
- Kruid met peper, zout en suiker.
- Voeg de basilicumblaadjes toe. Laat de saus zachtjes pruttelen.
Foto Cathy Van de Moortele - Maak de gehaktballetjes: Week het broodkruim in de melk tot het helemaal zacht is.
- Nijp het broodkruim tussen je handen, zodat het meeste vocht weg is.
- Meng het geweekte broodkruim met het gehakt, het ei.
- Kruid met peper, zout en verse nootmuskaat.
- Roer de Parmezaanse kaas en gesnipperde basilicum door het gehakt.
- Draai mini-gehaktballetjes van deze vulling. Ze zijn niet groter dan soepballetjes.
- Leg de balletjes meteen in de zachtjes pruttelende saus, zodat ze kunnen garen.
- Zet een grote pot met ruim, gezouten water op het fornuis en breng die aan de kook.
- Kook de pasta al dente en schep hem over in de pan met de saus en balletjes.
- Voeg wat pastakookvocht toe, om het omscheppen te vergemakkelijken en de saus wat meer te binden.
Je kan ook pecorino of Grana Padano gebruiken ipv Parmezaanse kaas. Wat jij maar lekker vindt!
Reacties