Poolse cheesecake
Foto Cathy Van de Moortele |
Ik heb de cheesecake zowel met als zonder bodem gemaakt, maar de versie zonder bodem is de beste. Dit recept is goed voor 2 cheesecakes.
Wat hebben we nodig:
- 7 eiwitten
- 125 gr fijne griessuiker
- 100 gr boter, op kamertemperatuur
- 7 eierdooiers
- 125 gr fijne griessuiker
- 1 kg Poolse kaas voor cheesecake
- 50 gr vanillebloem (voor vanillepudding)
- enkele druppels citroenaroma
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Zet twee springvormen klaar en bekleed ze met bakpapier. Vet zowel de springvorm als het bakpapier in met bakspray.
- Klop de eiwitten half op in de kom van de Kenwood.
- Voeg de suiker toe in deeltjes en klop verder op tot een glanzende meringue.
- Spatel de meringue over in een andere kom.
- Doe de boter in de kom van de Kenwood en klop die op met de eierdooiers.
- Voeg de suiker toe en klop verder op.
- Klop de kaas onder de eierdooiers tot je een homogeen beslag hebt.
- Zeef de vanillebloem boven het beslag en meng nogmaals.
- Meng de meringue door het beslag met de spatel en voeg het citroenaroma toe.
- Giet het beslag in de vormen.
- Zet de vormen op bakplaten en bak de cheesecakes 1u.
- Laat de cheesecakes in de vormen 2u afkoelen op roosters.
- Met een bot mes, maak je de zijkanten mooi los.
- Laat de cheesecakes nu verder afkoelen in de koelkast, tot ze helemaal opgesteven zijn.
- Verwijder de springvorm en het bakpapier.
- Bewaar de cheesecake in de koelkast.
Je kan de cheesecakes uiteraard ook maken met een bodem. Voor één bodem verkruimel je 200 gr Digestive koekjes in de keukenrobot. Voeg 50 gr gesmolten boter toe en meng nogmaals. Druk dit zanddeeg in de voorbereide springvorm en zet hem in de koelkast tot je klaar bent om de cheesecake te bakken.
Voeg eens wat citroenzeste toe aan het beslag voor extra citroensmaak.
Reacties