Pitabroden uit Libanon

Foto Cathy Van de Moortele
Dit internettijdperk is zo boeiend voor wie graag kookt en bakt. Je leert zoveel verschillende recepten kennen. Ik vind het heel erg fijn om nieuwe recepten uit te testen en aan te passen aan mijn manier van werken. Deze pitabroden zijn gewoon zalig om te maken. Je hebt er niet veel tijd voor nodig en met 8 middelgrote pitabroden kan je meteen een heel gezin eten geven. De pitabroden zijn op hun best recht uit de oven, maar je kan ze na afkoelen ook invriezen of verpakt 2 dagen op
kamertemperatuur bewaren.

Wat hebben we nodig:
  • 360 gr water
  • 21 gr verse gist
  • 525 gr pizzabloem (ik heb Bisco gebruikt)
  • 30 gr suiker
  • 12 gr zout
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood en breek er de gist in. Los de gist op.
  • Stort de bloem op het vocht en doe er ook de suiker en het zout bij.
  • Laat de Kenwood het deeg 11 min kneden op stand 1 met de K-haak.
  • Wees niet geneigd om extra bloem toe te voegen. Het deeg is behoorlijk plakkerig, maar dat komt straks helemaal goed.
  • Leg het deeg in een lichtjes ingevette kom en laat het 20 min rusten.
  • Verdeel het deeg in 8 gelijke porties van 120 gram en bol ze op.
  • Leg een omgekeerde bakplaat in het midden van de oven en warm hem op tot 230°C.
  • Laat de deegballetjes 15 min rusten onder een handdoek.
  • Bestuif je werkblad ruim met bloem.
  • Rol elk balletje uit tot een cirkel van 20 cm doorsnede.
  • Klop overtollige bloem van het deeg (anders verbrandt die bloem in de hete oven) en leg telkens één pitabrood op de hete bakplaat.
  • Het pitabrood zal heet worden en helemaal gaan opblazen.
  • Eens het brood helemaal opgeblazen is, wacht je nog 30 sec en dan haal je het brood met een wijde spatel uit de oven.
  • Leg de gebakken pitabroden op elkaar in een handdoek, zodat ze warm en zacht blijven. De pitabroden hoeven niet te kleuren (doe je dat wel, dan worden ze krokant en hard).
  • Serveer meteen.
TIP:

Snij de pita's open en vul ze naar keuze met bv falafel en groentjes of pitavlees.
Gebruik de pitabroden als wrap ipv ze op te vullen.
Snij de pitabroden in driehoeken en gebruik ze als brood bij je warme gerechten zoals curry's.
Deze pitabroden zijn groter dan de voorverpakte die je in de winkel vindt. Maak ze gerust kleiner: 16 porties van 60 gr ipv 8 van 120 gr.
Heb je pitabroden over en zijn ze hard geworden? Laat ze helemaal uitdrogen in een lauwe oven en vermaal ze dan in de keukenrobot tot paneermeel.
Je kan deze broden ook in een droge, gietijzeren pan bakken, op medium-hoge warmte.

Reacties