Poptarts!

Foto Cathy Van de Moortele
In een ver verleden, woonde ik in Amerika. Daar at ik voor het eerst - als ontbijt dan nog wel - poptarts. Ze kwamen uit de diepvries en je gooide ze in de broodrooster. Ik vond ze heel erg zoet en plakkerig en niet iets wat wij als ontbijt zouden eten. Maar das wel vaker zo, met Amerikaanse onbijtjes.
Deze poptarts zijn zoveel beter. Je maakt ze gewoon helemaal zelf. Ik zou ze nog steeds niet eten als ontbijt, maar als 4-uurtje? Oh yeah!

Wat hebben we nodig:
  • 215 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
  • 3 gr zout
  • 7 gr fijne griessuiker
  • 140 gr boerenboter, ijskoud, in blokjes gesneden
  • 25 gr ijswater
  • fruitvulling naar keuze
  • 1 ei, losgeklopt
Hoe gaan we te werk:
  • In de keukenrobot meng je de bloem met het zout en de suiker. Gebruik hiervoor het deegaccessoire (niet het hakmes).
  • Doe de ijskoude blokjes boter bij de droge ingrediënten en pulseer tot je droge kruimels bekomt.
  • Voeg het water in deeltjes toe en stop van zodra je ziet dat het deeg begint te "pakken". Voeg niet meer water toe dan nodig.
  • Haal het deeg uit de robot en bewerk het zo min mogelijk. Overbewerken zorgt voor taai deeg. Je wilt net een vlokkerig, boterig korstdeeg.
  • Wikkel het deeg in plastic folie en leg het 30 min in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 190°C. Zet een bakplaat met bakpapier klaar.
  • Bestuif je werkblad lichtjes met bloem, zodat het deeg niet kleeft.
  • Rol het deeg dun uit, maar niet zo dun dat je er kan doorkijken. Er moet een vulling op gelegd worden en die mag er niet doorvallen.
  • Met een glad pastawieltje snij je een rechthoek van 30 x 22cm. 
  • Verdeel de lange zijde in 4 repen van 7.5 x 22 cm.
  • Restjes deeg leg je op elkaar. Kneed ze niet, leg ze gewoon op elkaar en rol opnieuw uit.
  • Vouw de lapjes deeg even dicht, zodat je weet waar het midden zit.
  • Schep op één kant van een deeglapje, een eetlepel vulling. Overvul de flapjes niet, de vulling loopt er anders toch weer uit.
  • Vouw het flapje dicht.
  • Duw de lucht weg rond de vulling.
  • Met een vork maak je inkepingen rondom rond, zodat het flapje helemaal gesloten is.
  • Met een scherp mes snij je de randjes nog eens mooi recht.
  • Ga zo verder tot je 7 poptarts hebt.
  • Leg de poptarts op de bakplaat en zet ze 10 min in de vriezer.
  • Bestrijk de poptarts lichtjes met dorure (losgeklopt ei).
  • Bak de poptarts goudbruin in 25 - 30 min.
  • Laat de poptarts helemaal afkoelen op een rooster.
TIP:

Je kan de poptarts ook vullen met choco of met chocoladestaafjes (die gebruikt worden voor chocoladecroissants).
Ik heb zelf gekozen voor een abrikozenvulling, dezelfde die je zou gebruiken voor carré confiturekes. Je kan ook kersenvulling of appelmoes kiezen.
Pin je niet vast op die 25 gr ijswater. Het kan zijn dat je iets meer/minder nodig hebt. Kijk naar het deeg. Het mag niet te vast maar ook niet te zacht zijn. Het moet net "pakken".

Reacties