Spaghetti aglio olio e peperoncino

Foto Cathy Van de Moortele
Een mondvol, maar heerlijk om te zeggen: spaghetti aglio (look) olio (olie) e peperoncino (Spaanse peper). Heel weinig ingrediënten maar bijzonder smaakvol. Dit pastagerecht maak je à la minute, alles zo vers mogelijk. We verwijderen de kern uit de look, om de smaak minder doordringend te maken. Per persoon voorzie je één teen look.

Wat hebben we nodig:
  • 175 gr spaghetti
  • 3 tenen look, gepeld en van de kern ontdaan
  • 50 ml olijfolie
  • scheutje kookvocht van de look, heet
  • verse peterselie, gesnipperd
  • peperoncino
Hoe gaan we te werk:
  • Breng een pot met ruim, gezouten water aan de kook.
  • Laat de spaghetti al dente garen.
  • Ondertussen maak je de saus: doe de look in een steelpannetje met een bodempje water.
  • Breng aan de kook. Van zodra het water kookt, giet je de look af en vul je het pannetje met vers water. 
  • Je doet dit nog 3x, zodat de look in totaal 4x gekookt heeft.
  • Doe de look in een hoge beker en voeg er de olijfolie en een beetje kookvocht van de look bij.
  • Blender de saus glad.
  • Giet de saus door een zeefje in een hapjespan en voeg de peterselie toe.
  • De pan mag niet meer op het vuur staan.
  • Kruid met peperoncino.
  • Meng de pasta door de saus en laat even staan. 
  • De pasta zal de saus opslurpen. Dat is nog een reden waarom je de pasta al afgiet als hij nog beetgaar is. 
  • Voeg een klein beetje pastakookvocht toe aan de hapjespan, om het omroeren makkelijker te maken.
  • Schep de pasta in 2 diepe kommen, schep er nog wat extra saus over en werk af met extra peperoncino.
TIP:

Je kan dit gerecht niet goed heropwarmen, je moet het echt op het moment zelf klaarmaken.
Ik heb verse pasta gemaakt, op basis van 2 eieren en 200 gr pastabloem.
De saus zal romiger worden door het toevoegen van wat pastakookvocht.

Reacties