Bao broodjes met kleverig Breydelspek

Onze jongste dochter eet wel vaker Aziatisch en ze is heel erg gesteld op Bao broodjes. Zo erg, dat ze ze ook helemaal zelf kan maken, zodat ze ze kan eten wanneer ze er zin in heeft.
Foto Cathy Van de Moortele
Nu we een Poolse winkel in de buurt hebben, die toevallig ook Bao broodjes verkoopt (hoort helemaal niet thuis in een Poolse winkel, maar ik ben er niet rouwig om), zal ik ook wel vaker Bao broodjes maken. Met dit kleverig Breydelspek bijvoorbeeld. Het spek is zoet en kleverig en krokant tegelijk. Met de rauwe groentjes erbij en wat looksaus, vind ik deze broodjes zeer geslaagd!

Wat hebben we nodig:
  • 500 gr Breydelspek, in dikke plakken gesneden
  • 110 gr sojasaus
  • 30 gr vissaus
  • 2 tenen look, gepeld en fijngesnipperd
  • witte peper
  • 40 gr donkerbruine suiker
  • olie
  • 6 steamed buns (bao broodjes)
  • 1 wortel, geschraapt en grof geraspt
  • 2 pijpajuintjes, schoongemaakt en gesnipperd
  • looksaus
  • verse koriander, grof gesnipperd
  • zwart of wit sesamzaad
Hoe gaan we te werk:
  • Snij de plakken spek in stukjes van zo'n 5 cm. Doe ze in een diepvrieszakje.
  • Meng de sojasaus met de vissaus, look, peper en suiker.
  • Giet deze marinade bij het spek en sluit het zakje. Kneed het zakje een paar keer, zodat het vlees volledig bedekt wordt met marinade.
  • Laat het spek zo'n 3u marineren in de koelkast.
  • Laat het spek uitlekken in een vergiet.
  • Laat wat olie goed warm worden in een grote pan.
  • Bak het spek aan beide zijden mooi bruin en krokant.
  • Ondertussen zet je een grote pot met een bodem water op het fornuis. Breng het water aan de kook.
  • Zet een stoommandje in de pot (het water moet onder het stoommandje blijven) en leg er enkele blaadjes bakpapier in.
  • Leg de bao broodjes op het bakpapier en zet een deksel op de pan.
  • Stoom de broodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bij mijn broodjes was dat 6 min.
  • De broodjes zullen opzwellen.
  • Laat even afkoelen en snij de broodjes dan bijna helemaal door.
  • Vul de broodjes met geraspte wortel, Breydelspek en pijpajuintjes.
  • Werk af met looksaus, verse koriander en sesamzaadjes.
TIP:

Toast wat pindanoten in een droog, heet pannetje. Hak de pinda's grof en strooi ze over het gebakken spek op de broodjes.
Serveer extra groentjes bij deze broodjes, zoals bijvoorbeeld gesnipperde (paarse) spitskool, wakame, edamame boontjes, ..
Eet de broodjes warm.
Geen bao broodjes te vinden in jouw buurt? Een knapperige pistolet met kleverig Breydelspek is ook heel erg lekker!

Reacties