Platbrood met lamsspies en gegrilde courgette

Foto Cathy Van de Moortele
Ik hou zo van brood in al zijn vormen. Wie niet vertrouwd is met zelf brood bakken maar het toch eens wil proberen: maak eens platbrood. Geen gist, geen moeilijke recepten of lange rijstijden. Heel snel klaar ook en je hebt er zelfs geen oven voor nodig: platbroden kan je gewoon in de pan bakken. Maar nu ik een Kamado BBQ op mijn terras staan heb, heb ik ervoor gekozen om mijn platbroden op de Kamado te bakken.
De lamsspiesjes heb ik reeds gekruid gekocht en ze zijn zo klaar. Even op de grill en tada! Je kan je platbroden vullen met lam. Vergeet niet om ook wat groentjes te voorzien. Wat dacht je van gegrilde courgette?

Wat hebben we nodig:
  • 650 gr pizzabloem (ik heb Bisco gebruikt)
  • 5 gr zout
  • 370 gr melk
  • 100 gr boerenboter, in blokjes gesneden
  • olie
  • 3 lamsspiesjes, gekruid
  • 1 jonge courgette, in lange plakken geschaafd
  • oregano
  • peper en zout
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de pizzabloem in de kom van de Kenwood en roer er het zout onder met een garde.
  • Maak een kuil in het midden van de bloem.
  • Verwarm de melk met de blokjes boter in de microgolf, tot de boter helemaal gesmolten is.
  • Giet deze natte ingrediënten bij de droge en laat de Kenwood het deeg 11 min kneden of tot het mooi zacht en homogeen is.
  • Wikkel het deeg in plastic folie en laat het 30 min rusten.
  • Verdeel het deeg in 8 gelijke delen en bol de porties op.
  • Laat de porties 15 min rusten.
  • Rol elke portie deeg uit tot een pannenkoek. Maak ze niet te dun (anders krijg je krokante wraps ipv zachte en kan je ze niet zo goed oprollen), maar ook niet te dik (anders krijg je rauwe stukken deeg in je wraps). 
  • Verhit de Kamado tot 200°C.
  • Gebruik de hitteschilden niet. Zet je rooster op de hoogste stand en vet hem lichtjes in met olie.
  • Leg 1 - 3 platbroden op je rooster en sluit het deksel.
  • Laat de platbroden 2 min bakken en open dan het deksel. Draai de broden om van zodra je blazen op het deeg ziet komen. Gebruik hiervoor een spatel.
  • De broden zullen nu als ballonnen opblazen.
  • Met een ijzeren spatel, druk je het platbrood voorzichtig naar beneden als het opblaast.
  • Stapel de gebakken platbroden op elkaar en hou ze warm in een keukenhanddoek. De damp die hierin gecreëerd wordt, zal ervoor zorgen dat de platbroden mooi zacht en plooibaar blijven.
  • Maak de grill nu klaar voor de lamsspiesjes. Gebruik het gietijzeren rooster (vet lichtjes in met olie) om de spies op te grillen.
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Vet de plakken courgette even in met wat olie aan beide zijden en kruid met oregano, peper en zout.
  • Leg de lamsspiesjes op je gietijzeren rooster en grill ze kort. Draai om en grill nog eens kort.
  • Grill de courgette kort, draai ze een kwartslag voor een mooi patroon en laat nog even kort bakken.
  • Vul de platbroden met lam, courgette en extra rauwkost.
TIP:

Voorzie een lekker sausje zoals tzatziki of looksaus.
Je hoeft niet alle broden meteen te bakken. Bak enkel wat je nodig hebt. Het resterende deeg bewaar je in de koelkast (3 dagen) of in de diepvries, apart in folie verpakt. Je kan het deeg al uitrollen tot platbroden. Zorg dat er bakpapier tussen de platbroden ligt, voor je ze afgedekt in de koelkast of diepvriezer legt.

Reacties