Nasi goreng met scampi en chorizo

Foto Cathy Van de Moortele
Gebakken rijst is zo'n dankbaar gerecht. Je gebruikt rijst van daags voordien (koude rijst is stukken beter om op te bakken dan vers gekookte rijst), doet er de groentjes bij die jij lekker vindt, werkt het af met wat sojasaus en sesamolie en klaar! Je kan er een spiegelei bij serveren of je doet zoals ik gedaan heb: scampi gebakken in dezelfde pan als chorizo, zodat de scampi de vrijgekomen olie van de chorizo kan opslorpen. Nom!

Wat hebben we nodig:
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 tenen look, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 stukje gember, geschild en fijngesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gepeld en gesnipperd
  • 2 jonge preien, schoongemaakt en in ringen gesneden
  • peper en zout
  • 300 gr gekookte rijst, koud
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 koffielepel sesamolie
  • pijpajuintjes, schoongemaakt en in ringetjes gesneden
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 8 Argentijnse rode scampi, van het darmkanaal ontdaan maar niet gepeld
  • 2 verse chorizo worsten, in plakken gesneden
Hoe gaan we te werk:
  • Laat de olie opwarmen in een klein pannetje.
  • Fruit de look met de gember tot ze lichtgekleurd zijn. Pas op dat ze niet verbranden!
  • Schep de look/gember uit de pan en laat die uitlekken op keukenpapier. Na het afkoelen heb je krokante look/gember.
  • Laat de olie warm worden in een zware pot, type Le Creuset.
  • Fruit de uisnippers aan tot ze wat zachter zijn.
  • Voeg de prei toe en gaar die mee tot ze zacht zijn.
  • Kruid met peper en zout.
  • Voeg een beetje olie toe.
  • Breek de rijst in de pan en roer goed om, zodat de rijst ook een laagje olie krijgt.
  • Laat de rijst even meebakken, hij mag wat kleur krijgen.
  • Kruid met de sojasaus en sesamolie.
  • Ondertussen laat je de olie goed warm worden in een hele grote pan.
  • Bak de scampi met de plakken chorizo tot ze mooi gekleurd zijn aan beide kanten. 
  • De chorizo zal zijn olie afgeven, wat zal zorgen voor een lekkere smaak bij de scampi.
  • Serveer de nasi met de scampi en chorizo.
  • Werk af met pijpajuintjes en de krokant gebakken look/gember.
TIP:

Je kan de scampi ook op voorhand pellen.

Reacties