Braadkip

Foto Cathy Van de Moortele
In de oven, op de BBQ: net wat jij lekker vindt of waar je zin in hebt. Ik heb deze gele hoevekip op de Kamado klaargemaakt en dat hebben we geweten. Het hele huis geurde naar BBQ en de kruiden van de kip deden je zomaar watertanden. Geen spit nodig, maar een kipstandaard is wel handig. De meater+ verwittigt me tijdig wanneer de kip klaar is om te laten rusten uit de BBQ, zodat ik de handen vrij heb om in de tussentijd de bijgerechten klaar te maken. De draadloze meater+ houdt niet alleen de temperatuur van je vlees/gevogelte in de gaten, hij laat je ook via wifi/bluetooth weten op je smartphone, wat de temperatuur van de BBQ zelf is, zodat je ook nog andere gerechten tegelijkertijd kan meegrillen. Laat de koepel van de Kamado maar dicht tot de app je waarschuwt dat de kip klaar is. Dat zorgt namelijk voor het beste resultaat en het openen van de dome voor het zover is, heeft geen enkele zin.
Onder die van mij, zit een potje, waar je naar believen vocht kan in doen. Ik heb gekozen voor water en witte wijn met wat kruiden en citroen. Het gebruik van een kernthermometer is niet noodzakelijk, maar het zorgt wel voor een sappige, malse kip met een yummy velletje. Een aanrader dus!

Wat hebben we nodig:
  • 1 gele hoevekip van ongeveer 1.5 kg
  • zeste van 1 citroen
  • 1 citroen
  • 80 ml zonnebloemolie
  • 2 tenen look, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 eetlepel BBQ kippenkruiden
  • enkele chilivlokjes
  • peper van de molen
  • zout
  • enkele takjes thijm, fijngehakt
  • 50 ml witte wijn
  • water
Hoe gaan we te werk:
  • Steek de Kamado aan en verwarm hem tot 180°C.
  • Dep de kip zo goed mogelijk droog met keukenpapier. Laat de touwtjes/elastiekjes die de kippenbouten vasthouden, aan de kip zitten tot ze gaar is.
  • Doe de zeste in een kommetje.
  • Pers de citroen uit over de kip en wrijf de kip hier goed mee in, langs alle kanten.
  • Voeg de olie toe aan de zeste, samen met de look, kippenkruiden, chili, peper, zout en thijm.
  • Wrijf de kip helemaal in met de gekruide olie. 
  • Foto Cathy Van de Moortele
  • Zet het rooster in de Kamado en breng de temperatuur terug naar 180°C.
  • Stop de uitgeperste citroenen met een extra teentje geplette look en enkele thijmtakjes in de buik van de kip.
  • Zet de kip op de standaard.
  • Doe de wijn in het kommetje en vul bij met water tot net onder de poten.
  • Zet de standaard in een ovenbestendige schaal en vul die met water tot net onder de rand.
  • Zet de kip met schaal op je rooster en stop de meater+ thermometer in de kippenborst of kippendij (blijf weg van het bot). Via de meater+ app kies je voor kip, hele kip en dan krijg je meteen de juiste gaartijd te zien. Na een tijdje krijg je ook te zien hoe lang het nog zal duren eer de kip gaar zal zijn.
  • Doe de Kamado dicht en laat hem zijn gang gaan, tot de app je laat weten dat de kip bijna klaar is.
  • Laat de kip 10 min rusten onder aluminiumfolie.
  • Knip de touwtjes/elastiekjes weg.
  • Versnij de kip met een scherp mes.
TIP:

Wanneer er blazen op het vel van de kip komen, dan is dat een teken van gaarheid.
Trek aan de kippenbouten. Als die nog goed vast zitten, is je kip nog niet gaar. Ze moeten mooi loskomen.
Deze kip stond in totaal zo'n 50 min in de Kamado.

Reacties