Patatas bravas met Russische vinaigrette

Foto Cathy Van de Moortele
Eigenlijk zijn patatas bravas gewoon een maaltijd op zich. Lekkerder dan een bezoek aan de plaatselijke frituur, als je het mij vraagt. Zoveel smaak in aardappel, dat moet je gewoon eens testen. Net zoals je frieten 2x moet bakken, doen we dat met patatas bravas ook. Alleen doen we het net even anders. We pocheren de aardappelblokjes in flink afgekruid water en laten ze dan helemaal afkoelen voor we ze frituren. Op die manier worden ze heel erg knapperig van buiten en mooi zacht van binnen.

Wat hebben we nodig:
  • 4 grote frietaardappelen, geschild en in hapklare stukken gesneden
  • 2 l water
  • 2 laurierblaadjes
  • snuif zout
  • 1 koffielepel gerookt paprikapoeder
  • draai van de pepermolen
  • 115 gr mayonaise
  • 100 gr curry ketchup
  • 1 eetlepel appelazijn
  • 1/2 koffielepel cayennepeper
  • 1/4 ui, gepeld en heel fijn gesnipperd
  • verse peterselie, gesnipperd
  • verse dragon, gesnipperd
  • 1 koffielepel Worcestershiresaus
Hoe gaan we te werk:
  • Zet het water op het fornuis en voeg de laurier, het zout, het paprikapoeder en de peper toe. 
  • Breng het water aan de kook, zet een deksel op de pan en laat het water 10 min op een zachter vuur trekken.
  • Leg de aardappelblokjes in het water en breng het water weer aan de kook. Gaar de blokjes aardappel 5 min of tot een aardappelmesje er makkelijk in geprikt kan worden.
  • Giet de aardappelblokjes af en laat ze helemaal afkoelen op een rooster.
  • Verwarm de frituurpan op 175°C. Frituur de aardappelblokjes goudbruin.
  • Meng de mayonaise met de curry ketchup, appelazijn, cayennepeper, ui, peterselie, dragon en Worcestershiresaus. Dit wordt de saus voor op de aardappelblokjes.
  • Serveer de gefrituurde aardappelblokjes met de saus.
TIP:

Zorg dat je de gepocheerde aardappelblokjes helemaal laat afkoelen, zoals het hoort.

Reacties