Ierse aardappelgratin
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- olijfolie
- 1 hele grote ui, gepeld en in ringen gesneden
- enkele takjes thijm, geritst
- peper en zout
- 650 gr vastkokende aardappelen, gewassen
- 200 gr cheddar, grof geraspt
- enkele klontjes boter
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Laat wat olijfolie warm worden in een grote pan en fruit de uien aan. Let op, want de uien horen niet bruin te worden.
- Kruid de uien met thijm, peper en zout.
- Ondertussen snij je de gewassen aardappelen in plakken van 1cm met de mandoline.
- Neem een grote vuurvaste pot die ook in de oven mag en doe daar wat olie en een klontje boter in.
- Leg een eerste laag aardappelschijfjes in de pan (naast elkaar, niet overlappen) en verdeel daarop een deel van de uien.
- Kruid met peper en zout.
- Strooi geraspte cheddar over de uien en maak een tweede laag aardappelschijfjes.
- Ga zo door tot alles op is.
- Je moet eindigen met een laag aardappelen.
- Verdeel enkele klontjes boter over de aardappelschijfjes en zet de pot in de oven voor 30 min.
- Haal de pan even uit de oven.
- Verhoog de temperatuur naar 210°C. Eens de oven op warmte is, zet je de pan er weer in en laat je die nog 15 min mooi bakken en kleuren.
- Maak de aardappelgratin voorzichtig los met een spatel langs de zijkanten van de pan.
- Draai om op een bord of een houten plank.
- Snij de gratin in spieën.
Ook lekker koud, bij de picknick bijvoorbeeld.
Ik heb mijn fonduepot van Le Creuset hiervoor gebruikt en er een beenhammetje bij geserveerd.
Reacties