Ierse aardappelgratin

Foto Cathy Van de Moortele
Aardappelen in de oven zijn altijd een goed idee. Aardappelen in laagjes met nog meer lekkers tussen? Superidee! Je begint met deze aardappelgratin op het fornuis en zet hem dan in de oven om verder te garen en lekker te worden.

Wat hebben we nodig:
  • olijfolie
  • 1 hele grote ui, gepeld en in ringen gesneden
  • enkele takjes thijm, geritst
  • peper en zout
  • 650 gr vastkokende aardappelen, gewassen
  • 200 gr cheddar, grof geraspt
  • enkele klontjes boter
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Laat wat olijfolie warm worden in een grote pan en fruit de uien aan. Let op, want de uien horen niet bruin te worden.
  • Kruid de uien met thijm, peper en zout.
  • Ondertussen snij je de gewassen aardappelen in plakken van 1cm met de mandoline.
  • Neem een grote vuurvaste pot die ook in de oven mag en doe daar wat olie en een klontje boter in.
  • Leg een eerste laag aardappelschijfjes in de pan (naast elkaar, niet overlappen) en verdeel daarop een deel van de uien.
  • Kruid met peper en zout.
  • Strooi geraspte cheddar over de uien en maak een tweede laag aardappelschijfjes.
  • Ga zo door tot alles op is.
  • Je moet eindigen met een laag aardappelen.
  • Verdeel enkele klontjes boter over de aardappelschijfjes en zet de pot in de oven voor 30 min.
  • Haal de pan even uit de oven.
  • Verhoog de temperatuur naar 210°C. Eens de oven op warmte is, zet je de pan er weer in en laat je die nog 15 min mooi bakken en kleuren.
  • Maak de aardappelgratin voorzichtig los met een spatel langs de zijkanten van de pan.
  • Draai om op een bord of een houten plank.
  • Snij de gratin in spieën.
TIP:

Ook lekker koud, bij de picknick bijvoorbeeld.
Ik heb mijn fonduepot van Le Creuset hiervoor gebruikt en er een beenhammetje bij geserveerd.

Reacties