Ravioli met rivierkreeftjes en ovengeroosterde look

Foto Cathy Van de Moortele
Ik had behoorlijk wat look geroosterd in de oven deze week en wou hem niet enkel op mijn pizza Bianca gebruiken. Vandaar het idee om een deel van de look ook te gebruiken in een vulling voor ravioli. Er was nog ricotta over en ik had zin in rivierkreeftjes. Zo ontstaan nieuwe recepten. Dit recept is goed voor 15 stuks.

Wat hebben we nodig:
  • 100 gr ei (2 eieren)
  • 200 gr semola de Cecco (pastabloem)
  • 80 gr ricotta
  • 15 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1 bol ovengeroosterde look
  • 100 gr rivierkreeftjes
  • peper van de molen
  • zout
  • 60 ml olijfolie
  • 200 gr gerookt spek, in blokjes gesneden
  • 2 tenen ovengeroosterde look
  • 1 blik tomatenblokjes, uitgelekt
  • enkele chilivlokjes
  • 3 blaadjes basilicum, in reepjes gesneden
  • 50 gr gekookte rivierkreefjes
Hoe gaan we te werk:
  • Maak het pastadeeg door de eieren te mengen met de bloem. Voor zo'n kleine hoeveelheid doe ik dat graag in mijn foodprocessor.
  • Maak een platte schijf van het pastadeeg, wikkel dat in plastic folie en laat het 30 min rusten.
  • Ondertussen maak je de vulling klaar: meng de ricotta met de Parmezaanse kaas.
  • Neem de bol ovengeroosterde look in je hand en duw de teentjes look naar boven. Meng de look door de kaas.
  • Hak de rivierkreeftjes grof en voeg ze toe aan de kaas.
  • Kruid flink met peper en zout.
  • Laat de olie warm worden in een grote hapjespan.
  • Fruit het spek aan en laat het krokant worden.
  • Voeg de look toe en laat die nog even meebakken.
  • Overgiet met de uitgelekte tomatenblokjes.
  • Kruid met chili en basilicum.
  • Voeg de rivierkreeftjes toe en hou de saus warm.
  • Rol de pasta uit tot lasagnevellen (ik rol uit tem stand 6).
  • Schep 15 hoopjes vulling op een pastavel (laat voldoende ruimte tussen).
  • Dek af met een tweede pastavel.
  • Druk goed aan en zorg dat er geen lucht meer tussen de twee vellen zit.
  • Bestuif de pasta met extra pastabloem.
  • Snij de ravioli uit en laat ze 15 min drogen op een pastadroogrek.
  • Breng een ruime pot gezouten water aan de kook.
  • Voeg de ravioli toe, roer even om zodat de ravioli niet naar de bodem zinkt en laat de ravioli garen in enkele minuten. Verse pasta hoeft niet lang te garen.
  • Schep de ravioli in de saus en voeg ook wat pastakookvocht toe.
  • Schep om en warm nog even goed door.
  • Verdeel de ravioli over 2 diepe kommen en geniet.
TIP:

Rivierkreeftjes kan je diepgevroren kopen. Ik ontdooi ze niet eens voor dit recept. Vergeet niet om je gratis zakje scampi mee te bestellen, wanneer je een bestelling plaatst bij Gambas@Home. Nog tem 30/9/2019 geldt de promocode HHFREE als je het zakje scampi ook in je winkelwagentje legt.

Ovengeroosterde look: snij de bovenkanten van enkele bollen knoflook, zodat je de looktenen ziet. Besprenkel met wat olijfolie en schik er wat takjes rozemarijn bij. Zet de look in de oven en zet de temperatuur op 160°C. Laat de look 1u20 roosteren.  Geroosterde look kan je enkele dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Wil je hem langer bewaren, duw de look dan uit de velletjes en vries de pulp in diepvriesblokbakjes in.
Om look te roosteren, gebruik ik een keramisch bakje met daarop een koepeltje. Heb je zo geen lookvorm, leg de bollen look dan in een aluminium bakje en dek af met aluminiumfolie.

Reacties