Libanees platbrood met köfte van lam

Foto Cathy Van de Moortele
Platbrood is zo makkelijk zelf te maken. Niets ingewikkeld, geen speciale toestellen nodig. Je handen uit de mouwen, kort kneden, laten rijzen en klaar. Dat kan iedereen toch?
We gaan de platbroden na het bakken meteen bestrijken met wat olijfolie en bestrooien met za'atar. Deze kruidenmengeling brengt extra smaak aan en je waant je meteen in Libanon. In mijn bestelling van Meer dan Vlees, zat ook een pakket lamsgehakt. Je hoort het al: ik wou dat gehakt gebruiken als vulling voor de platbroden. Köfte is gewoon zo lekker en zeker als het met 100% lamsgehakt gemaakt worden. Je hebt er wat kruiden voor nodig, maar het is zo de moeite waard. Kijk welke groenten je nog in je koelkast hebt, want rauwkost mag zeker niet ontbreken hier. Ik heb gekozen voor rode spitskool, geraspte wortel, flinterdunne rode ui, notensla en plakjes komkommer. Andalouse is mijn favoriete saus voor dit soort maaltijden maar tegen looksaus zou ik ook geen neen kunnen zeggen. En jij?

Wat hebben we nodig:
  • 260 gr water
  • 21 gr verse gist
  • 20 gr suiker
  • 400 gr pizzabloem (ik heb Bisco gebruikt) + extra voor het uitrollen
  • 5 gr zout
  • 450 gr lamsgehakt
  • 4 tenen look, gepeld
  • 5 gr grof zout
  • 1 kleine ui
  • verse koriander naar smaak
  • 1 eetlepel korianderpoeder
  • 1 koffielepel komijnpoeder
  • 1/2 eetlepel gemalen kaneel
  • snuifje cayenne
  • peper van de molen
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in een kom en los er de gist in op, samen met de suiker.
  • Stort de bloem op het water en voeg het zout toe.
  • Meng alles samen tot een samenhangend deeg.
  • Kneed het deeg tot het mooi zacht en homogeen is.
  • Leg het deeg in een lichtjes ingevette kom met deksel en laat het 1u rijzen.
  • Haal het deeg uit de kom en verdeel het in 8 gelijke porties.
  • Laat de porties even rusten en maak er dan mooie bolletjes van. Dek af met een handdoek en laat 15 min rusten.
  • Terwijl het deeg rijst, maak je de köfte.
  • Laat 14 houten satéstokjes weken in koud water.
  • Doe het gehakt in een kom.
  • In de keukenrobot mix je de look met het zout, ui en alle kruiden.
  • Meng deze kruidenmix met het gehakt. Kneed niet te lang, anders wordt de köfte te compact.
  • Draai 14 ballen van het gehakt en zet ze weg in de koelkast (1u is ideaal, mag zelfs daags voordien, zodat ze nog meer smaak kunnen opnemen).
  • Een uurtje later rijg je de gehaktballen aan de geweekte satéstokjes.
  • Met je hand maak je elk balletje ovaal, om de typische köftevorm te bekomen.
  • Leg de BBQ aan en laat hem tot zo'n 200°C warmte komen.
  • Vet de grill lichtjes in met olie.
  • Rol elke portie deeg uit tot een cirkel. Gebruik voldoende bloem. Straks klop je de overtollige bloem er weer af. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Leg telkens 2 uitgerolde lappen deeg op de grill en laat die bakken tot je blazen ziet verschijnen.
  • De broden mogen gedraaid worden van zodra ze makkelijk loslaten van de grill.
  • Bak ook de tweede kant.
  • Vet de broden na het grillen onmiddellijk in met wat extra olie en bestrooi ze met za'atar als je dat lekker vindt. Stapel de broden op mekaar in een propere keukenhanddoek om ze warm te houden.
  • Vet de grill opnieuw in.
  • Leg de köfte op de hete grill.
  • Grill de köfte kort aan alle zijden, tot je grillmarkeringen ziet. Het vlees mag best nog een beetje rosé zijn.
  • Serveer de köfte met het nog warme platbrood en rauwkost en sausjes naar keuze.

TIP:

Zet een lekbak onder de köfte, zodat het vet niet in de vlammen terecht komt. Op die manier zullen de vlammen niet in het vlees slaan.
Tzatziki, looksaus, andalouse, ... wat je maar lekker vindt.
Minder is meer. Een overvol platbrood kan je niet meer oprollen.
Heb je geen verse gist? Gebruik dan 1 zakje (7gr) gedroogde gist. Los die op in een deeltje van het water, met de suiker en laat het even staan tot het een papje wordt.

Reacties