Zalmforel in papillot

Foto Cathy Van de Moortele
Eén zalmforel is meer dan genoeg om 2 - 3 personen te voeden. Een zeer dankbare vis en heel fijn van smaak. Je hebt er niet veel werk aan om hem klaar te maken. Vraag ernaar bij je visboer.

Wat hebben we nodig:
  • 1 zalmforel, van de ingewanden ontdaan en gespoeld
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 1/2 biologische citroen, in plakken gesneden
  • verse groene kruiden (peterselie, dragon, dille, thijm, bieslook, ...)
  • 50 ml witte wijn
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Zet een bakplaat klaar en leg daarop een vel aluminiumfolie dat 3x zo groot is als de zalmforel.
  • Droog de forel goed af met keukenpapier.
  • Bedruppel de forel aan beide zijden met olie.
  • Kruid met peper en zout.
  • Open de forel en besprenkel ook de binnenkant met olie. 
  • Kruid van binnen met peper en zout en schik er de plakjes citroen in.
  • Leg de verse kruiden op de citroenschijfjes.
  • Giet de wijn naast de vis op de folie.
  • Vouw het vel aluminiumfolie dicht en vouw de zijkanten meerdere keren over, zodat de vis mooi verpakt zit.
  • Stoom de vis 20 - 25 min in de oven.
  • Open de folie.
  • Maak aan sneden aan de staart en aan de kop. Dat zijn de delen die we niet gaan eten.
  • Snij voorzichtig de vinnen en bijhorende graten weg.
  • Met je mes volg je de lijn op de zijkant van de vis, zodat je hem mooi kunnen fileren.
  • Verwijder het vel.
  • Met een lepel duw je beide visfilets van de graat en leg je ze op een voorverwarmd bord.
  • Neem nu de graat vast en trek ze naar boven om ze volledig te verwijderen.
  • Schep ook de onderste filets op het voorverwarmde bord.
  • Klaar!
TIP:

Ik eet deze forel graag met gegrilde groene asperges een aardappelmousseline.
De forel moet makkelijk van de graat komen, maar mag niet overgaar zijn.

Reacties