Linguine met reuzengarnalen

Foto Cathy Van de Moortele
Akis Petretzikis is gewoon de max om naar te kijken. Deze Griekse gekende kok heeft een goed draaiend restaurant in Athene. Hij deelt zijn recepten graag met zijn volgers en toen ik het recept voor linguine met reuzengarnalen zag passeren op Instagram, haalde ik onmiddellijk een doos reuzengarnalen uit de vriezer om te ontdooien.  In dit recept wordt de pasta meteen in de saus gegaard, wat alleen maar aan de smaak ten goede komt.

Ik zou ik niet zijn, als ik het recept niet een beetje naar mijn eigen hand zou zetten. Sorry Akis, maar dit is mijn versie.

Wat hebben we nodig:
  • 1/2 recept verse pasta, op basis van 2 eieren en 200 gr pastabloem
  • 9 reuzengarnalen, ontdooid
  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en grof gesnipperd
  • 1 teen look, geplet
  • 2 eetlepels Bomba tomatenpuree
  • 1 wortel, in stukken gesneden
  • 1 stengel selder, in stukken gesneden
  • 1 eetlepel venkelzaadjes
  • 2 steranijsjes
  • peper en zout
  • 750 ml water
  • 1 visbouillonblokje
  • 1 ui, gepeld en gesnipperd
  • 1 teen look, gepeld en in fijne plakjes gesneden
  • enkele chilivlokjes
  • 30 ml Pastis
  • 250 gr lange kerstomaten, in 4 gesneden
  • peper en zout
  • 40 gr boerenboter
  • 6 blaadjes basilicum, in reepjes gesneden
  • zeste van 1/2 citroen
  • 1 pijpajuintje, schoongemaakt en in ringetjes gesneden
  • 50 gr Grana Padano, geraspt
Hoe gaan we te werk:
  • Maak de pasta volgens het recept en laat hem rusten in plastic folie.
  • Rol de pasta uit tot lange vellen en versnij die dan tot linguine. Bestuif de linguine met pastabloem (tegen het kleven) en laat hem even drogen.
  • Ondertussen maken we de bouillon voor de saus.
  • Snij de koppen van de reuzengarnalen en pel de garnalen (laat het staartstuk heel, voor een mooiere presentatie en extra smaak bij het bakken). Verwijder het darmkanaal op de rugzijde met een scherp mesje.
  • Verwarm wat olijfolie in een zware pot, type Le Creuset.
  • Doe de koppen en de schalen van de garnalen in de pot en gebruik een pureestamper om ze te pletten, zodat ze extra smaak afgeven.
  • Voeg de uisnippers toe en bak ze even mee.
  • Voeg ook de look toe en laat die ook meebakken.
  • Meng de tomatenpuree door de koppen en schalen en roer goed om.
  • Voeg de wortel, selder, venkelzaadjes en steranijs toe.
  • Kruid met peper en zout.
  • Overgiet met de bouillon.
  • Breng de bouillon aan de kook en laat hem dan max 15 min pruttelen.
  • Giet de bouillon door een chinois (puntzeef) en duw er zoveel mogelijk sappen uit.
  • Zet de bouillon aan de kant om er straks de saus mee te maken.
  • Zet de pot op een hoog vuur.
  • Besprenkel de garnalen met olijfolie en kruid ze met peper en zout.
  • Bak de garnalen kort tot ze aan beide zijden wat kleur gekregen hebben en laat ze dan rusten op een bordje.
  • Zet de pot weer op het vuur en doe er wat olijfolie in.
  • Fruit de uisnippers glazig en voeg de look en chilivlokjes toe.
  • Blus met de Pastis en laat die praktisch wegkoken.
  • Doe de gesneden kerstomaatjes in de pot en kruid met peper en zout.
  • Overgiet met de bouillon en breng de saus aan de kook.
  • Voeg de pasta toe en roer goed om, zodat de sliertjes niet aan elkaar kleven.
  • Laat de saus met de pasta 10 min op een medium vuur koken en roer af en toe, zodat de pasta de kans krijgt om goed te garen.
  • Werk de saus af met boter, basilicum, citroenzeste en pijpajuintjes.
  • Voeg de garnalen weer toe aan de pan en warm nog even goed door.
  • Werk af met de geraspte kaas. De saus zal mooi romig worden.
  • Serveer dit gerecht over 3 borden.
TIP:

Ik heb wat gehakte kervel toegevoegd aan mijn pastadeeg, om de anijssmaak nog te benadrukken.
Italianen zitten nu met hun handen in het haar omdat er kaas toegevoegd wordt aan een pastagerecht met garnalen. Sorry guys, maar het maakt de saus extra lekker.

Reacties