Torta della Nonna
Foto Cathy Van de Moortele |
We kopen hier elke week Griekse yoghurt en sinds kort is daar ook de Griekse yoghurt met vanille bij gekomen. Toen dacht ik er aan, om daar nog eens een lekkere cake mee te maken en dat was niet verkeerd gedacht.
Wat hebben we nodig:
- klontje boter
- bloem
- 265 gr Griekse yoghurt met vanille
- 430 gr fijne griessuiker
- 200 gr neutrale olie, geschikt om te bakken
- 3 eieren
- 420 gr patisseriebloem
- 8 gr bakpoeder
- snuifje zout
- het merg van 1 vanillestokje
- bloemsuiker
- Neem een ronde bakvorm met een diameter van 22cm en een hoge rand. Vet die in met boter en bestuif die dan met wat bloem.
- Tik de overtollige bloem uit de vorm.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Klop de yoghurt op met de suiker, olie en eieren. Gebruik hiervoor de draadklopper van de Kenwood.
- Zeef de bloem met het bakpoeder en het zout? Voeg het vanillemerg toe en spatel deze droge ingrediënten door het beslag.
- Giet het beslag in de voorbereide vorm.
- Laat de cake 40 - 45 min bakken.
- Prik met een satéprikker in het midden van de cake om te zien of hij helemaal gaar is.
- Laat de cake helemaal afkoelen in de vorm, op een rooster.
Ontvorm de cake en bestuif hem royaal met bloemsuiker. Ik gebruik hiervoor suikersneeuw, omdat die niet wegsmelt.
De lege vanillepeul bewaar je in een aparte bokaal met kristalsuiker. Voeg steeds nieuwe stokjes toe, waarbij je het vanillemerg al verwijderd had. De suiker wordt stilaan vanillesuiker, die veel beter smaakt dan de zakjes kunstmatige vanillesuiker uit de supermarkt.
Reacties