Spaetzle uit Beieren

Foto Cathy Van de Moortele
Het heeft iets van macaroni met kaas, maar dan anders. Afgewerkt met gecaramelliseerde uien (veeeeeeeeeeeeeel) en kaas (veeeeeeeeeeeeeeeel), is dit een zalig eenpansgerecht dat je op tafel zet van zodra de koude zijn intrede doet. Nu zo ongeveer.
Ik gebruik mijn pureeknijper om de spaetzle te maken, maar als je die niet hebt, kan je bijvoorbeeld ook de grove kant van een kaasrasp gebruiken (snijvlak naar onderen) en het beslag met een rubberen spatel door de gaatjes wrijven.

Wat hebben we nodig:
  • olie
  • boter
  • 2 uien, gepeld en fijngesnipperd
  • peper en zout
  • 2 eieren
  • 85 gr water
  • 165 gr bloem
  • nootmuskaat
  • 75 gr Emmenthaler, geraspt
  • verse peterselie, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Laat wat olie en boter warm worden in een pan.
  • Laat de uien op een laag vuur bruin en krokant bakken.
  • Kruid met peper en zout en hou warm.
  • Ondertussen maak je het beslag voor de spaetzle.
  • Klop de eieren los in een kom en voeg het water toe.
  • Meng goed met een garde en voeg de bloem in 1x toe.
  • Meng tot een homogeen beslag.
  • Zet een hapjespan klaar op het fornuis en doe er een eetlepel boter in.
  • Zet een grote pot met ruim, gezouten water op het vuur en breng die aan de kook.
  • Vul je pureeknijper met beslag. Als het goed gemaakt is, zal je beslag niet door de knijper lopen zolang je hem niet toe doet.
  • Duw het beslag door de knijper terwijl je de knijper in een draaiende beweging boven het kokende water houdt.
  • Met een schuimspaan hou je de spaetzle in beweging, zodat ze niet aan elkaar kleven.
  • Van zodra de spaetzle bovendrijven, zijn ze klaar.
  • Giet de spaetzle af en schep ze in de hapjespan met de warme boter.
  • Schep de helft van de gebruinde uitjes door de spaetzle.
  • Warm nog even goed door.
  • Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Strooi de kaas over de spaetzle en schep om.
  • Verdeel over 2 kommen, leg de rest van de uitjes erop en bestrooi met de peterselie.
TIP:

Eet de spaetzle meteen.
Gebruik Emmenthaler of gruyère voor deze bereiding.
Geen een groene, gemengde salade bij dit gerecht, zodat je ook groenten gegeten hebt.

Reacties