Gebakken aardappeltjes met spek en ui

Foto Cathy Van de Moortele
Een echt Duits gerecht maar ideaal voor een snelle en warme hap. Kook de aardappelen daags voordien, zo zijn ze het best om krokant gebakken te worden.
Toen ik nog op kot zat (heel lang geleden dus), kocht ik soms deze maaltijd voorverpakt in een aluminium zakje. Heel veel bewaarmiddelen en additieven allicht, maar het was snel klaar en ik had een warme hap in geen tijd. Door dit gerecht weer eens te eten, werd ik even teruggebracht naar mijn tijd als student op mijn kamertje.

Wat hebben we nodig:
  • 3 vastkokende aardappelen, in de pel gekookt en daarna gepeld
  • 1 eetlepel olie
  • klontje boter
  • aardappelkruiden
  • 50 gr spekblokjes
  • 1/2 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 pijpajuintje, schoongemaakt en in rondjes gesneden
  • verse bieslook, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Snij de gegaarde aardappelen in dikke plakken.
  • Zet een pan op het vuur en laat de olie samen met de boter warm worden.
  • Leg de aardappelschijven mooi naast elkaar in de pan. Zorg dat je pan groot genoeg is en werk niet in meerdere lagen. (bak de aardappeltjes desnoods in meerdere keren als je pan niet groot genoeg is)
  • Kruid de plakjes met de aardappelkruiden.
  • Bak de aardappelen mooi bruin aan één kant en laat ze dan ook aan de andere kant knapperig worden.
  • Voeg de spekblokjes toe en laat ze meebakken.
  • Strooi de uisnippers over de aardappelen en schud goed op. 
  • Laat de aardappelen verder bakken tot de uien zacht zijn.
  • Werk af met pijpajuin en verse bieslook.
TIP:

Ik eet hier graag Belgische pickles bij!
Aardappelen die in de pel gekookt zijn, hebben meer smaak. Van zodra ze een beetje afgekoeld zijn, trek je de schilletjes eraf met een aardappelmesje.
Laat de aardappelen helemaal koud worden voor je ze bakt. Kook ze liefst al daags voordien en zet ze afgedekt weg in de koelkast.

Reacties