Visburgers en tartaar

Foto Cathy Van de Moortele
Ik zag een reclame van een fastfoodketen voor hun fish fillet en ik dacht meteen: dat kan ik beter! Zelfs zonder broodje is deze visburger de moeite waard. maar als je het toch op een broodje wilt, maak dan je broodje zelf en ga niet voor een voorverpakt hamburgerbroodje.

Wat hebben we nodig:
  • 350 gr kruimige aardappelen, geschild en in stukken gesneden
  • 450 gr pladijsfilets
  • 2 laurierblaadjes
  • 5 peperbollen
  • draai van de zoutmolen
  • 150 ml melk
  • verse peterselie, gesnipperd
  • verse bieslook, gesnipperd
  • verse kervel, gesnipperd
  • 2 pijpajuintjes, schoongemaakt en in fijne rondjes gesneden
  • 1 Spaans pepertje, ontpit en heel fijngesnipperd
  • 1 ei
  • bloem
  • paneermeel
  • olie
  • 150 gr zure room
  • verse peterselie, gesnipperd
  • verse bieslook, gesnipperd
  • verse kervel, gesnipperd
  • 1 koffielepel graanmosterd
  • 1 koffielepel mierikswortelsaus
  • 1 eetlepel kappertjes, grof gehakt
  • 1 eetlepel augurken, in blokjes gesneden
  • 1 klein sjalotje, gepeld en fijngesnipperd
  • peper en zout
Hoe gaan we te werk:
  • Zet de aardappelen op in ruim, gezouten water en kook ze goed gaar.
  • Duw de aardappelen door een aardappelpers zodat ze mooi luchtig zijn.
  • Leg de pladijs in een brede pan.
  • Voeg laurier, peperbollen en zout toe.
  • Overgiet met de melk.
  • Breng even aan de kook, zet een deksel op de pan en laat de vis 5 min zachtjes garen. Hij moet gaar maar niet overgaar zijn.
  • Giet de vis af.
  • Meng de gare vis onder de aardappelen.
  • Werk af met de kruiden.
  • Zet 3 schaaltjes klaar:  1 met losgeklopt ei, 1 met bloem en 1 met paneermeel.
  • Verdeel de vulling in 4 gelijke delen.
  • Vorm van elke portie 1 burger.
  • Dip de burgers eerst in bloem, dan in ei en daarna in paneermeel.
  • Laat de burgers 30 min opstijven in de koelkast.
  • Laat een ruime hoeveelheid olie goed warm worden in een diepe pan. De burgers mogen de bodem niet raken, zodat ze niet kunnen verbranden, ze moeten als het ware frituren.
  • Ondertussen maak je de tartaar: meng de zure room met de kruiden, mosterd, mierikswortel, kappertjes, augurken en sjalot. Kruid met peper en zout.
  • Bak de burgers aan beide kanten goudbruin en serveer ze met de tartaar.
TIP:

Maak eens zelf brioche broodjes om deze burgers op te serveren. Toast de broodjes aan de binnenzijde voor je ze belegt.

Reacties