Gevulde zoete aardappel

Foto Cathy Van de Moortele
Koop jij wel eens zoete aardappel? Ze zien er wat vreemd uit, maar ze zijn heel erg lekker. Lang te bewaren op een droge plaats en in de microgolf zijn ze klaar op 7 min. Je hoeft ze zelfs niet te schillen!
Ik was op zoek naar iets lekkers voor mijn avondmaal. Dan ga ik zoeken in mijn voorraadkast en koelkasten en vandaag had ik al heel snel inspiratie. Op 15 min tijd konden we al aan tafel.

Wat hebben we nodig:
  • 1 zoete aardappel, gewassen
  • 1/2 blik refried beans, opgewarmd
  • 30 gr cheddar kaas, geraspt
  • 1 eetlepel zure room
  • verse kruiden, fijngesnipperd (bieslook, peterselie, koriander, pijpajuin)
  • rode ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1/2 teentje look, gepeld en fijngesnipperd
  • peper en zout
  • 1/2 tomaat, ontpit en in blokjes gesneden
  • 50 gr gezouten spekblokjes, gebakken en uitgelekt
  • looksaus
  • 1/2 groene chilipeper, ontpit en fijngesnipperd
  • verse koriander, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Prik de zoete aardappel meerdere keren in met een vork.
  • Leg de aardappel op een ovenbestendige schaal en zet hem 7 min in de microgolf.
  • Snij de aardappel overlangs open maar zorg dat hij onderaan nog vast zit. 
  • Duw de aardappel nog wat open en met een lepel duw je het vruchtvlees wat aan de kant, zodat er ruimte komt om je refried beans erin te scheppen.
  • Op de refried beans komt de cheddar kaas en dat mag nu even onder de grill tot de kaas gesmolten is.
  • Ondertussen meng je de zure room met de verse kruiden, peper, zout, rode ui en look.
  • Werk af met de toppings: Schep de zure room op de aardappel.
  • Strooi de tomatenblokjes en spek over de zure room.
  • Trek streepjes looksaus over de zoete aardappel en werk af met koriander en groene peper.

TIP:

Als je meer tijd hebt, pof de aardappel dan in 45 min in een oven van 210°C. Voor 1 zoete aardappel leg ik niet graag de oven aan, vandaar deze shortcut in de microgolf. Maar als ik er meerdere maak, dan neem ik alsnog de ovenmethode.
Ik eet dit als maaltijd, maar je kan er altijd nog een sappige steak bij serveren.

Reacties