Zelfgemaakt paneermeel

Foto Cathy Van de Moortele
Een recept voor paneermeel? Niet echt, maar waarom paneermeel kopen als je thuis oud brood hebt? Precies! Oud brood is ideaal te verwerken tot paneermeel en je weet wat er in zit!

Daar ik praktisch elke dag brood bak, blijft er altijd wel wat brood over, ook al is het maar het laatste kantje. Dat brood toast ik dan in fijne sneetjes een uurtje in de oven op lage temperatuur (100°C), zodat het helemaal uitgedroogd is. Laat het brood even koelen (echt warm is het niet), en maal het dan fijn (of grover, als jij dat liever hebt) in de keukenrobot. Klaar!


TIP:


Het meest courante paneermeel wordt met wit brood gemaakt, maar ik maak ook soms paneermeel van bruin brood of brood met zaden en pitten. Dat maakt het paneermeel extra boeiend.
Zorg dat het brood echt helemaal droog is en gebruik zeker geen beschimmeld brood.
Bewaar het paneermeel in een droge ruimte in een goed afgesloten bokaal of doos.
Meng een deel van je paneermeel gerust met kruiden zoals oregano of provençaalse kruiden. Ideaal om schnitsels hiermee te paneren.
Meng je paneermeel met wat Parmezaanse kaas, net voor je het gebruikt. Verrassend lekker op een pastaschotel. Gebruik dit paneermeel meteen, je kan het niet bewaren met de kaas er in.
Je kan ervoor kiezen om het brood rechtstreeks op de ovenroosters te leggen, maar dan heb je wel wat kruimels in je oven. Ik gebruik hier liefst bakplaten voor.

Reacties