Poolse "paczki" donuts
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 480 ml melk, lauwwarm
- 22 gr korrelgist
- 1 koffielepel suiker
- 240 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
- 1 ei + 4 eierdooiers
- 1 zakje vanillesuiker
- snuif zout
- 60 gr boter, gesmolten en afgekoeld
- 600 gr patisseriebloem
- aardbeiconfituur
- bloemsuiker
- Doe de melk in een kom en meng met de gist en de suiker. Laat dit gistpapje 10 min staan tot het dikker wordt en belletjes vertoont.
- Meng dit gistpapje met 240 gr bloem en laat het 30 min afgedekt rusten.
- Klop het ei met de dooiers, vanillesuiker, zout en boter.
- Voeg dit beslagje toe aan het eerste mengsel, afgewisseld met de rest van de bloem.
- Het deeg zal niet loslaten van de kom, maar mag ook niet aan je handen blijven kleven.
- Leg het deeg in een lichtjes ingevette kom en laat het 1u rijzen.
- Zet 4 bakplaten met ingevet bakpapier klaar.
- Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg (niet te dun) uit.
Foto Cathy Van de Moortele - Steek cirkels uit het deeg en leg ze met enige tussenruimte op de bakplaat.
- Naar eigen smaak kan je in het midden nog een kleiner cirkeltje uitsteken. Deze donuts worden niet gevuld, de andere wel.
- Restjes deeg kneed je weer kort en rol je opnieuw uit.
- Dek de deegrondjes losjes af met handdoeken of ingevet plastic.
- Laat de deegrondjes rijzen tot ze in volume verdubbeld zijn (30 - 45 min).
- Verwarm de friteuse voor op 175°C.
- Bak de donuts aan beide zijden goudbruin. Leg niet meer dan 2 - 3 stuks in het vet tegelijk, zodat het vet niet te snel afkoelt.
- Laat het vet iedere keer weer op temperatuur komen voor je een nieuwe lading frituurt.
- Laat de donuts even afkoelen.
- Maak een sneetje aan de zijkant met een mes.
- Vul een spuitzak met de confituur en spuit een kleine hoeveelheid in elke donut.
- Bestuif met bloemsuiker en dien op.
De donuts zijn best als je ze meteen opeet, maar je kan ze tot 2 dagen in een gesloten doos bewaren.
Reacties