Poolse "paczki" donuts

Foto Cathy Van de Moortele
Onze straat wordt volledig vernieuwd: straat, parkeerplek en voetpad, verlichting, riolering. Wat zijn we blij met onze werkmannen die hier elke dag opnieuw staan en arbeid verrichten die we zelf niet zouden kunnen doen. Dan mag een traktatie af en toe zeker niet mankeren. Ze hebben het dan ook niet afgeslaan.

Wat hebben we nodig:
  • 480 ml melk, lauwwarm
  • 22 gr korrelgist
  • 1 koffielepel suiker
  • 240 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
  • 1 ei + 4 eierdooiers
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snuif zout
  • 60 gr boter, gesmolten en afgekoeld
  • 600 gr patisseriebloem
  • aardbeiconfituur
  • bloemsuiker
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de melk in een kom en meng met de gist en de suiker. Laat dit gistpapje 10 min staan tot het dikker wordt en belletjes vertoont.
  • Meng dit gistpapje met 240 gr bloem en laat het 30 min afgedekt rusten.
  • Klop het ei met de dooiers, vanillesuiker, zout en boter.
  • Voeg dit beslagje toe aan het eerste mengsel, afgewisseld met de rest van de bloem.
  • Het deeg zal niet loslaten van de kom, maar mag ook niet aan je handen blijven kleven.
  • Leg het deeg in een lichtjes ingevette kom en laat het 1u rijzen.
  • Zet 4 bakplaten met ingevet bakpapier klaar.
  • Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg (niet te dun) uit. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Steek cirkels uit het deeg en leg ze met enige tussenruimte op de bakplaat.
  • Naar eigen smaak kan je in het midden nog een kleiner cirkeltje uitsteken. Deze donuts worden niet gevuld, de andere wel.
  • Restjes deeg kneed je weer kort en rol je opnieuw uit.
  • Dek de deegrondjes losjes af met handdoeken of ingevet plastic.
  • Laat de deegrondjes rijzen tot ze in volume verdubbeld zijn (30 - 45 min).
  • Verwarm de friteuse voor op 175°C.
  • Bak de donuts aan beide zijden goudbruin. Leg niet meer dan 2 - 3 stuks in het vet tegelijk, zodat het vet niet te snel afkoelt.
  • Laat het vet iedere keer weer op temperatuur komen voor je een nieuwe lading frituurt.
  • Laat de donuts even afkoelen.
  • Maak een sneetje aan de zijkant met een mes.
  • Vul een spuitzak met de confituur en spuit een kleine hoeveelheid in elke donut.
  • Bestuif met bloemsuiker en dien op.
TIP:

De donuts zijn best als je ze meteen opeet, maar je kan ze tot 2 dagen in een gesloten doos bewaren.

Reacties