Ovenschotel

Foto Cathy Van de Moortele
Toen ons inmiddels 18 jaar oude petekind hier vroeger kwam logeren, vroeg hij altijd of ik ovenschotel voor hem wou klaarmaken. Deze is voor jou, Nathaniël!

Wat hebben we nodig:
  • 1 kg budgetaardappelen, geschild, gewassen en in gelijke stukken gesneden
  • olie
  • 1 sjalotje, gepeld en fijngesnipperd
  • 700 gr gehakt
  • peper en zout
  • 1 grote bokaal worteltjes en erwtjes, gespoeld en uitgelekt
  • 1 sjalotje, gepeld en fijngesnipperd
  • 40 gr boerenboter
  • nootmuskaat
  • 3-4 eetlepels paneermeel
  • enkele klontjes boter
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Zet een rechthoekige ovenschaal klaar.
  • Zet de aardappelen op in koud, lichtgezouten water en breng ze aan de kook.
  • Ondertussen zet je een pan op het vuur en je laat er wat olie warm in worden.
  • Fruit de sjalotjes aan en laat ze zachtjes kleuren.
  • Breek het gehakt in de pan en laat het meebakken tot het niet meer roze is.
  • Gebruik een pureestamper om het gehakt te "kruimelen" in de pan, zodat het mooi opgebroken is.
  • Kruid met peper en zout.
  • Doe het gehakt in de ovenschaal.
  • Voeg wat extra olie toe aan de pan en fruit er opnieuw een sjalotje in. Deze keer fruit je het glazig en laat je het niet kleuren.
  • Doe de erwtjes en worteltjes bij de sjalotjes in de pan en laat ze even doorwarmen.
  • Kruid met peper en zout.
  • Voeg een eetlepel water toe en roer de bakrestjes van het vlees los. De bakrestjes zullen de groentjes extra smaak geven.
  • Schep de groentjes op het vlees in de schaal.
  • Giet de gare aardappelen af en laat ze even uitdampen.
  • Stamp de aardappelen fijn.
  • Voeg de boter toe.
  • Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Schep de puree op de groenten en strijk de bovenkant effen met een lange, platte spatel.
  • Maak groefjes in de puree met een vork.
  • Strooi voldoende paneermeel over de puree om er een mooi laagje op te hebben, maar leg het paneermeel niet te dik.
  • Werk af met enkele klontjes boter en schuif de schaal 30 min in de oven.
  • Laat het paneermeel mooi kleuren onder de grill.
  • Laat de schotel 10 min staan voor je hem serveert, zodat niemand zijn tong verbrandt.
TIP:

Ik gebruik graag een pureeknijper of een passe-vite om aardappelpuree te maken. Op die manier is je puree heel luchtig en zitten er geen brokjes in. Melk in puree vind ik niet lekker, maar als jij dat wel lekker vindt: voeg dan wat warme melk toe.
Vergeet niet om Belgische pickles op tafel te zetten, dat hoort gewoon bij deze ovenschotel.
Voeg eens wat gedroogde peterselie toe aan je paneermeel om het korstje wat kleur te geven.
Budgetaardappelen zijn heel geschikt voor aardappelpuree maar ook voor verse frietjes.
Kies voor rundergehakt, varkensgehakt, gemengd gehakt of lamsgehakt, wat jij maar lekker vindt. Ik kies zelf voor varkensgehakt, omdat het zo lekker smeuïg is.

Reacties