Rabarbertaart

Foto Cathy Van de Moortele
Het rabarberseizoen loopt op zijn einde. Ik had nog wat rabarber die mocht verwerkt worden en besloot daar een smeuïge taart van te maken. Een bodem deeg, daarop zelfgemaakte rabarberjam en dan afgewerkt met een crumble. Snij de taart in 9 vierkanten en serveer ze lauwwarm. Niemand weerhoudt je ervan om er een bolletje vanilleroomijs bij te serveren.

Wat hebben we nodig:
  • 450 gr rabarber, schoongemaakt en fijngesneden
  • 30 gr maïzena
  • 150 gr fijne griessuiker
  • 115 gr water
  • 245 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
  • 100 gr fijne griessuiker
  • snuifje zout
  • 145 gr ijskoude boter, in blokjes gesneden
  • 90 gr ijswater
  • 60 gr havervlokken (geen havermout)
  • snuifje kaneel
Hoe gaan we te werk:
  • Zet een vierkante bakvorm klaar. Voorzie hem van bakpapier en vet het bakpapier in.
  • Doe de rabarber in een grote kookpot en meng er de maïzena, suiker en het water door.
  • Zet de jam op en laat hem mooi dik worden. Roer af en toe, zodat de jam niet verbrandt.
  • Laat de jam helemaal afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 175°C. Laat een bakplaat mee opwarmen in de oven, zodat de bodem van je taart mooi krokant wordt.
  • Maak nu het deeg voor de taart.
  • Meng de bloem met de suiker en het zout in de keukenrobot.
  • Voeg de boter in blokjes toe, terwijl de robot draait.
  • Voeg net voldoende water toe, tot het deeg als een bol samenhangt.
  • Neem 2/3 van het deeg en duw dit in de vorm als bodem. 
  • Zet de vorm met de bodem 10 min in de koelkast om op te stijven.
  • Ondertussen meng je de rest van het deeg met de havervlokken en de kaneel. Leg dit mengsel in de diepvriezer om snel op te stijven.
  • Haal de bodem uit de oven en bestrijk met de jam.
  • Haal het deeg uit de vriezer en verkruimel het boven de jam.
  • Schuif de taart 45 - 60 min in de oven of tot ze mooi gebakken is en je keuken lekker ruikt.
TIP:

Lekker met een bolletje ijs.
Schil je rabarber niet, zodat hij beter indikt en mooi van kleur blijft.

Reacties