Penne met scampi alfredo

Foto Cathy Van de Moortele
De Italianen zullen me dit recept niet in dank afnemen. Zij combineren geen vis met kaas, maar dit gerecht is zo lekker, dat ik de traditie toch ga doorbreken. Een zak scampi in de vriezer brengt je altijd tot een snel klaar gerecht. Aan tafel!

Wat hebben we nodig:
  • 300 gr penne
  • 500 gr scampi, ontdooid, gepeld en van het darmkanaal ontdaan
  • peper en zout
  • 1 eetlepel olie
  • 1 eetlepel boerenboter
  • 3 tenen look, gepeld en fijngesnipperd
  • 30 ml witte wijn
  • 2 eetlepels boerenboter
  • 30 gr bloem
  • 185 gr volle melk
  • 55 gr groentebouillon
  • 100 gr mozzarella cucina, geraspt
  • 40 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • 12 lange kerstomaten, in plakjes gesneden
  • verse bieslook, fijngesnipperd

Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Breng een pot met ruim, gezouten water aan de kook.
  • Kook de penne al dente.
  • Ondertussen zet je een grote, ovenbestendige pan op het vuur en laat je daarin de olie en één eetlepel boter warm worden.
  • Dep de scampi droog en kruid ze met peper en zout.
  • Bak de scampi aan één zijde krokant en draai ze om.
  • Voeg de look toe en laat de scampi ook aan de andere zijde krokant worden.
  • Haal de scampi uit de pan en hou ze warm.
  • Blus de pan met de wijn en laat die praktisch volledig inkoken.
  • Voeg de twee resterende lepels boter toe en laat ze warm worden.
  • Roer de bloem door de boter tot een mooie roux en giet er dan de melk en de bouillon bij.
  • Roer goed met een garde tot je een gebonden saus bekomt.
  • Strooi de twee soorten kaas in de saus en roer tot ze gesmolten zijn.
  • Voeg de scampi en de gekookte penne toe.
  • Voeg eventueel wat pastakookvocht toe als de saus te dik is.
  • De tomaatjes mogen er ook bij.
  • Warm alles nog eens goed door.
  • Zet de pan in de oven.
  • Laat de schotel goed warm worden.
  • Naar keuze kan je het gerecht nog gratineren.
  • Werk af met vers gesnipperde bieslook.

TIP:

Strooi nog wat extra kaas over het gerecht als je het wilt gratineren.

Reacties