Vanille botercake

Foto Cathy Van de Moortele
Het is altijd fijn om een goed cake recept achter de hand te hebben. Zo'n cake, die iedereen lust en waar je niet voor naar de winkel moet om ingrediënten te gaan zoeken. Je kan er heel wat mondjes mee vullen en ze zullen je extra graag zien.
Na het bakken wordt de cake op meerdere plaatsen doorprikt en overgoten met een botersaus. Die maakt de cake nog lekkerder. Let je op je lijn? Dan is deze cake niets voor jou (maar je gasten zullen hem toch heerlijk vinden).

Wat hebben we nodig:
  • 420 gr patisseriebloem
  • 370 gr fijne griessuiker
  • 1 koffielepel zout
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • 1/2 koffielepel natriumbicarbonaat
  • 230 gr karnemelk
  • 165 gr boter, gesmolten en afgekoeld
  • 2 koffielepels vanille essence
  • 200 gr eieren (4 stuks)
  • 140 gr fijne griessuiker
  • 55 gr boter
  • 45 gr water
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 165°C.
  • Vet een rechthoekige cakevorm lichtjes in en bestuif met bloem. Klop overtollige bloem uit de vorm.
  • Meng de bloem met de suiker, het zout, bakpoeder en natriumbicarbonaat in de kom van de Kenwood. Gebruik hiervoor de draadklopper.
  • Verwissel de draadklopper voor de K-klopper.
  • Voeg de karnemelk toe en blijf op medium snelheid kloppen.
  • Voeg ook de boter en de vanille toe.
  • Voeg de eieren één voor één toe en klop goed na elke toevoeging. Voeg pas een nieuw ei toe als het vorige volledig is opgenomen.
  • Klop het beslag heel mooi op tot een romig geheel.
  • Giet het beslag in de cakevorm en tik de vorm even op de tafel, zodat eventuele luchtbellen eruit zijn.
  • Bak de cake 1u of tot hij gaar is en een satéprikker er droog uit komt.
  • Haal de cake uit de oven en zet hem op een rooster.
  • Met een satéprikker prik je gaten in de bovenkant van de cake (zo diep mogelijk).
  • Doe de suiker met de boter en het water in een steelpan en verwarm alles tot de suiker gesmolten is (niet aan de kook brengen).
  • Giet deze botersaus traag over de cake. De cake zal door de gaten in de cake sijpelen. 
  • Laat de cake volledig afkoelen alvorens hem uit de vorm te halen.
TIP:

Ik heb deze keer vanillepoeder gebruikt ipv vanille extract. Het poeder (1 koffielepel) heb ik gemengd met de bloem. De spikkeltjes vanille zitten heel mooi verdeeld in het beslag.
De karnemelk zorgt voor een luchtige cake. Ook al ben je geen fan van karnemelk: de cake zal niet zurig smaken.

Reacties

Anoniem zei…
Wat een bijzonder recept. Fijn dat het met eenvoudige ingrediënten gemaakt wordt. Hoelang wordt er bij elke fase geklopt/gemixt? Wanneer is het beslag precies goed geklopt?
Welke afmetingen heeft jouw cakeblik voor dit recept?
Bedankt alvast voor je reactie.
Hallo
klop je beslag zeer goed op. Ik gebruik hiervoor een standmixer. Het volume moet veel groter worden, tot het mooi dik is en net niet van een houten lepel afloopt.
Het cakeblik dat ik gebruik, is de rechthoekige cakevorm van Emile Henry. Die heeft volgende afmetingen: 310x130mm.
Groetjes!
Anoniem zei…
Dank je wel voor de uitleg. Ik begrijp dus dat de bloem etc. eerst in de standmixer gedaan wordt en dat alles tesamen heel goed en wat langer geklopt moet worden. Ik was gewend om de bloem op het laatst erdoor te spatelen, nadat alles geklopt was. Is het resultaat anders met deze methode?
Hoi! Klopt. In dit recept doe je eerst de droge ingrediënten in de standmixer en daarna pas de natte. Je kan altijd proberen om het andersom te doen en kijken of dat anders uitdraait.

Groetjes,

Cathy