Balletjes "in a curry"

Foto Cathy Van de Moortele
Balletjes zijn altijd een hit. Makkelijk te maken en even makkelijk op te eten. Ik heb ze graag met pasta, hier thuis verkiezen ze aardappelpuree. Ik denk dat ik er deze keer platbrood bij maak!
Ik maak eerst de curry, die kan je zelfs daags voordien al klaarmaken, zodat alle smaken mooi samen kunnen komen. Zorg dat je genoeg maakt, want je weet nooit dat de buren op de geuren af komen.

Wat hebben we nodig:
  • 50 ml
  •  olijfolie
  • 4 uien, gepeld en grof gesnipperd
  • 5 tenen look, gepeld en geplet
  • 1 stuk gember, geschild en gesnipperd
  • 1 gedroogd pepertje, gesnipperd
  • 4 koffielepels kerriepoeder
  • 4 koffielepels komijnpoeder
  • 4 koffielepels kurkuma
  • 3 eetlepels korianderpoeder
  • 1 koffielepel zwarte peperkorrels, geplet
  • 1 groot blik tomatenblokjes
  • 1 laurierblad
  • 1 eetlepel zout
  • 450 ml water
  • 1 eetlepel citroensap
  • snuifje cayennepeper
  • 5 pijpajuintjes, schoongemaakt en gesnipperd
  • 1 groen gedroogd pepertje, fijngesnipperd
  • 3 tenen look, gepeld en geperst
  • 1 stukje gember, geschild en gesnipperd
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel garam masala
  • 1 koffielepel korianderpoeder
  • 1/2 koffielepel komijnpoeder
  • snuifje cayenne
  • 500 gr gehakt (ik heb pré-salé gehakt gekozen van deeleenkoe)
  • 1 ei, losgeklopt
  • 3 eetlepels Griekse yoghurt
  • 2 koffielepels zout
  • olie
  • verse koriander of peterselie, grof gehakt
Hoe gaan we te werk:
  • We maken eerst de curry.
  • Verhit de olie in een grote pan.
  • Fruit de uien met de look en de gember, tot de uien lichtjes beginnen te kleuren.
  • Voeg alle kruiden toe en laat ze zo'n 2 min meebakken. Blijf steeds goed roeren.
  • Voeg de tomatenblokjes toe.
  • Breng de curry aan de kook.
  • Voeg het laurierblad, het zout en het water toe.
  • Breng de saus opnieuw aan de kook en laat ze dan een half uurtje sudderen op een laag vuur.
  • Laat de curry een beetje afkoelen en mix ze dan glad met de staafmixer of in een blender.
  • Veeg de pot schoon en giet de curry terug in de pot.
  • Kruid met citroensap en cayenne.
  • Nu gaan we de balletjes maken.
  • Mix de pijpajuintjes met het pepertje, de look, gember, het citroensap, de garam masala, koriander, komijn en cayenne tot een gladde pasta.
  • Meng deze pasta met het gehakt, het ei, de yoghurt en het zout.
  • Vorm 24 balletjes (weeg ze af) van dit mengsel. De balletjes zijn zeer vochtig en zacht, maar dat zal ze net zo sappig maken. Voeg er dus zeker geen paneermeel aan toe. Maak je handen een beetje nat om ze goed te kunnen vormen.
  • Bak de balletjes aan in een grote pan in een weinig olie. Bruin ze aan alle kanten en zet het vuur dan wat lager zodat ze kunnen garen.
  • Leg de gare balletjes voorzichtig in de curry, die je langzaam opwarmt. Laat de saus niet meer koken.
  • De curry is klaar van zodra de balletjes door en door warm zijn.
  • Serveer de curry in een mooie, grote kom en werk af met de peterselie of koriander.
TIP:

Lekker met basmatirijst en naanbrood. Geef er nog wat extra Griekse yoghurt bij.

Reacties