Fijn voor de lijn brood

Foto Cathy Van de Moortele
Wie wil dat nu niet, zo'n fijn voor de lijn brood? Bloem, fijn tarwemeel en roggemeel met daarbij heel wat zaden en pitten. En het is ook gewoon lekker!

Wat hebben we nodig:
  • 290 gr water
  • 12 gr verse gist
  • 450 gr Mistral (witte broodbloem)
  • 40 gr Farine de Meule (fijn tarwemeel met extra fijne tarwezemelen)
  • 10 gr roggemeel
  • 60 gr Omega zadenmix (lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, meloenpitten, hennep, chia, sesamzaad)
  • 10 gr zout
  • 15 gr broodverbeteraar
  • extra zadenmix
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood en breek er de gist in. Los de gist op.
  • Stort de Mistral, Farine de Meule en het roggemeel op het vocht en meng.
  • Laat de Kenwood het deeg 11 min kneden en voeg tussendoor de zadenmix, het zout en de broodverbeteraar toe.
  • Bol het deeg losjes op en laat het 20 min rusten onder een handdoek.
  • Ontgas het deeg en bol het mooi op. Laat het deeg 25 min rusten onder een handdoek.
  • Bestuif de schaal van de broodbakbol met roggemeel.
  • Ontgas het deeg en vorm er een langwerpig brood (batard) van.
  • Bestuif het brood met water en rol het door extra zadenmix.
  • Leg het brood op de schaal en dek af met de koepel.
  • Verwarm de oven voor op 230°C hetelucht.
  • Laat het brood 45 min rijzen. Verwijder de koepel. Snij het brood in met een lame of grignette.
  • Zet de koepel weer op het brood en bak het 35 min in de hete oven.
  • Verwijder de koepel en laat het brood nog 8 min verder bakken tot het mooi gekleurd en krokant is.
  • Haal het brood uit de oven en laat het volledig afkoelen op een rooster.
TIP:

De Omega zadenmix heb ik nog aangevuld met meloenpitten.
Ben je niet zeker genoeg of je een brood wel kan insnijden? Leg het dan omgekeerd op de schaal, met het slot naar boven. Het brood zal op die plaats openscheuren en er mooi artisanaal uitzien.

Reacties