Linguine met octopus in een rijke tomatensaus

Foto Cathy Van de Moortele
Octopus wordt hier de laatste tijd wel vaker op het menu gezet, nu ik door heb hoe lekker dat kan zijn. Ik koop ze bij Delhaize en ze zijn al klaargemaakt en in stukken versneden. Je kan ook van verse octopus vertrekken, maar die heb ik nog niet zelf geprobeerd.
De tomatensaus maak je ook zelf en je laat ze zo lang mogelijk sudderen, zodat ze zoveel mogelijk smaak krijgt. Iets voor jou?

Wat hebben we nodig:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1/2 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 tenen look, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 ansjovisjes, gehakt
  • 1/2 Spaans pepertje, ontpit en fijngesnipperd
  • 1 koffielepel kappertjes
  • 5 zwarte olijven, ontpit en in rondjes gesneden
  • 1 eetlepel Taste # 5 Umami tomatenpuree (tube)
  • 100 ml witte wijn
  • 1 blik tomatenblokjes
  • peper en zout
  • verse peterselie, grof gehakt
  • 200 gr octopus
Hoe gaan we te werk:
  • Laat de olijfolie warm worden in een pot.
  • Fruit de uisnippers aan met de look. Laat ze niet kleuren.
  • Laat de ansjovisjes smelten in de pot en fruit ook het pepertje mee.
  • Voeg de kappertjes, olijven en Umami tomatenpuree toe en roer om.
  • Blus met de witte wijn en laat die nagenoeg uitkoken.
  • Giet de tomatenblokjes in de pot en breng de saus aan de kook.
  • Verminder het vuur en kruid de saus met peper en zout en peterselie.
  • Laat de saus op een zacht vuurtje zo'n 45 min pruttelen.
  • Voeg het laatste kwartier de octopus toe, zodat hij warm kan worden.
  • Serveer deze saus over verse linguine pasta.
TIP:

Dit recept is goed voor 2 personen. Ik maak er verse linguine bij van 200 gr pastabloem met 2 eieren.
De Taste #5 Umami tomatenpuree haal ik bij Albert Heijn. Deze tomatenpasta is bijzonder smaakvol. Vind je deze tomatenpuree niet, gebruik dan gewone tomatenpuree en doe er wat extra ansjovispasta (tube) bij.

Reacties