Notenbrood

Foto Cathy Van de Moortele
Herfst = noten. Daar kan je niet om heen. Hoewel wij het hele jaar door noten eten, is een notenbrood in de herfst extra lekker. Je kan er de noten in kwijt die jij lekker vindt. Ik kon niet kiezen en deed er alle soorten in die ik op dat moment in huis had. Als extraatje gingen er ook meloenpitjes bij. Superleuk!
Als er in mijn buurt (of een beetje uit de buurt) workshops gegeven worden rond koken en bakken, dan ben ik daar zeer graag bij. Tijdens mijn laatste workshop broodbakken met Marc Van Massenhove, leerden we oa notenbrood bakken. Uiteraard moet dat dan ook thuis getest worden en dit brood werd op gejuich onthaald. Nog een beetje warm van de oven, wat echte boter erop, peper en zout... mmmm
Serveer dit notenbrood bij een kaas- en wijnavond of gebruik het om de rillettes van makreel op te smeren, die we gisteren maakten. Of hou je dit recept liever voor de feestdagen?

Wat hebben we nodig:
  • 350 gr karnemelk
  • 15 gr verse gist
  • 350 gr Tradition française
  • 150 gr speltvolkorenmeel
  • 8 gr zout
  • 15 gr broodverbeteraar
  • 200 gr noten
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de karnemelk in de kom van de Kenwood en breek er de gist in. Los de gist op.
  • Stort de bloem en het meel op het vocht en meng.
  • Laat de Kenwood het deeg 11 min op lage snelheid kneden.
  • Voeg het zout toe van zodra de bloem het vocht heeft opgenomen.
  • Voeg ook de broodverbeteraar toe.
  • Eens het deeg gekneed is, rol je het uit tot een grote rechthoek.
  • Strooi de noten over het deeg en vouw het deeg tot je de noten niet meer ziet.
  • Maak een bal van het deeg en laat het 20 min rusten onder een handdoek.
  • Kneed het deeg door en bol het mooi op. Laat het deeg nog 25 min rusten onder een handdoek.
  • Vorm een langwerpig, ovaal brood (batard) van het deeg en leg het op de onderste schaal van de broodbakbol, die je lichtjes bebloemd hebt.
  • Dek de schaal af met de koepel en laat het brood 45 min rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 230°C heteluchtoven.
  • Haal de koepel van de schaal en bestuif het brood lichtjes met wat bloem.
  • Snij het brood bovenaan lang in. Zet de koepel weer op het brood en bak het 35 min.
  • Verwijder de koepel en laat het brood nog 8 min verder bakken tot het mooi gekleurd en krokant is.
  • Laat het brood volledig afkoelen op een rooster.
TIP:

Deze keer heb ik volgende hoeveelheden gebruikt: 85 gr walnoten, 45 gr hazelnoten, 45 gr pecannoten en 25 gr meloenpitjes.
Geen fan van karnemelk? Je proeft de melk niet in dit brood, maar het zuurtje zorgt wel voor een lekkere smaak.

Reacties