Kaas en hamrollen

Foto Cathy Van de Moortele
Drie jaar lang heb ik op kot gezeten in Eeklo. Toendertijd had je nog supermarkt Nopri, in de Stationsstraat. Ik kwam daar graag en vooral ook in het kleine restaurantje. Soms voor een dagschotel (vooral aan het begin van de week, toen ik nog geld had), soms voor een pannenkoek in de namiddag. Bij de traiteurafdeling van de Nopri kocht ik weleens een kaasrol, die ik dan op mijn kot opwarmde in mijn kleine grilloventje. Dat ding deed het niet zo goed en vaak was de kaasrol bovenaan verbrand maar koud vanbinnen. Nooit gedacht dat ik die kaasrollen ooit zelf zou maken. Daar we hier grote fans zijn van mac & cheese, hebben mijn kaasrollen niet alleen een vulling met kaassaus maar er zit ook ham in.

Wat hebben we nodig:
  • 45 gr vetstof
  • 45 gr vloeiende bloem
  • 375 gr verse melk, heet
  • peper en zout
  • nootmuskaat
  • 1 koffielepel mosterd
  • 1 eierdooier
  • 130 gr Emmenthaler, vers geraspt
  • 25 gr Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • 2 plakken beenham, gesnipperd
  • 300 gr bladerdeeg (ik koop diepvriesbladerdeeg), ontdooid
  • 1 ei, losgeklopt
  • sesamzaadjes
  • extra geraspte Emmenthaler, voor de afwerking
Hoe gaan we te werk:
  • We maken eerst de kaassaus, zodat die mooi opgesteven is tegen dat de rolletjes moeten gevuld worden.
  • Laat de vetstof smelten in een steelpan.
  • Strooi de bloem over de vetstof en meng goed met een garde. Blijf mengen tot je een mooie roux hebt.
  • Giet de hete melk beetje per beetje bij de roux en blijf goed kloppen.
  • De saus laat je mooi indikken.
  • Kruid met peper, zout, verse nootmuskaat en de mosterd.
  • Neem de pan van het vuur en klop er de eierdooier door.
  • Laat de Emmenthaler en Parmezaanse kaas smelten in de saus en roer de beenham erdoor.
  • Schep de saus in een kom en dek af. Laat de saus helemaal afkoelen en opstijven in de koelkast.
  • Rol het bladerdeeg uit tot een rechthoek. Snij repen van 3.5 x 45 cm van het bladerdeeg en strijk ze aan één kant in met losgeklopt ei.
  • Boter de buitenkant van 5 kaasrolbuisjes goed in.
  • Omwikkel elk buisje met een reep bladerdeeg. Doe dat diagonaal en zorg dat de ingesmeerde kant bovenop zit.
  • Laat de rolletjes een uur rusten.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Bestrijk de rolletjes nog eens met losgeklopt ei en strooi er wat sesamzaadjes over.
  • Bak de rolletjes 12 min of tot ze licht gekleurd zijn.
  • Haal de rolletjes uit de oven. Met een tang verwijder je voorzichtig de buisjes uit de rollen.
  • Laat de rollen afkoelen op een rooster. 
  • Breng de vulling over in een spuitzak met ronde spuitmond.
  • Spuit elke rol op met vulling en sluit de uiteinden van de rollen af met extra geraspte kaas.
  • Bak de rollen 15 min op 180°C of tot ze mooi gekleurd en heet zijn.
TIP:

De buisjes voor deze kaasrollen haalde ik in het Gents Bakkershuis. Ze zijn 12 cm lang en hebben een diameter van ongeveer 3 cm.
Verse melk haal ik hier in de buurt. Verse melk is zo lekker en zeker een meerwaarde in de keuken.

Reacties