Dona Amélia

Foto Cathy Van de Moortele
In september ben ik voor het eerst naar Lissabon geweest. Wat een prachtige stad! Ik was heel erg onder de indruk van de steile straatjes, de gezellige restaurantjes, de aangename sfeer. Ik was er voor een diabetescongres en kon enkele dagen op trekken met mensen die net als ik, Type 1 diabetes hebben. Sérgio is één van hen. Hij weet dat ik heel erg hou van koken en bakken en alhoewel hij zelf niet vaak in de keuken staat, is hij wel een lekkerbek. Hij stuurt me af en toe foto's of links door van Portugese specialiteiten en die probeer ik dan na te maken. Deze keer gingen we voor deze smeuïge muffins, gekruid met kaneel en afgewerkt met bloemsuiker.

Wat hebben we nodig:
  • 5 eieren
  • 5 eierdooiers
  • 200 gr kristalsuiker
  • 200 gr donkerbruine suiker
  • 275 gr fijn maïsmeel (polenta)
  • 100 gr boter, gesmolten en afgekoeld
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • 30 gr kandijsiroop
  • 1 eetlepel kaneel
  • 70 gr rozijnen
  • bloemsuiker
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Zet 12 muffinvormen klaar en bekleed ze met papieren vormpjes.
  • Doe de eieren en de eierdooiers in een grote kom en klop ze los.
  • Voeg de twee soorten suiker toe en klop die op met de eieren. Gebruik hiervoor een garde.
  • Meng het maïsmeel en de gesmolten boter onder de vloeibare ingrediënten.
  • Voeg het bakpoeder, de kandijsiroop en de kaneel toe en meng nog eens goed.
  • Spatel de rozijnen door het beslag. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Verdeel het beslag over de 12 vormen. Ik had zo'n 95 gr beslag per vorm.
  • Bak de muffins 15 - 20 min. Test met een satéprikker om te zien of de muffins gaar zijn. Laat ze niet langer bakken dan nodig. De muffins kleuren snel, maar das ook door de kleur van de suiker en de kandijsiroop.
  • Haal de muffins uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.
  • Bestuif de muffins met bloemsuiker.
TIP:

Je kan de rozijnen ook vervangen door geconfijt fruit.

Reacties