Herfstcake met pecannoten

Foto Cathy Van de Moortele
Noten zijn zo goed voor je (ik heb het niet over borrelnootjes), dat je ze gerust elke dag mag eten. Ik verwerk ze ook graag in gebak. In deze herfstcake bijvoorbeeld. Na een dagje uit, wou ik om 21u toch nog iets bakken. Even gekeken wat ik in huis had en dit is het resultaat: een malse cake boordevol pecannoten, met een glazuurlaagje en extra crunch bovenop.

Wat hebben we nodig:
  • 125 gr boerenboter, op kamertemperatuur 
  • 1/2 koffielepel vanille extract
  • 80 gr fijne griessuiker
  • 2 grote eieren (120 gr)
  • 30 gr volle melk
  • 110 gr patisseriebloem
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • 60 gr pecannoten, fijngemalen
  • 100 gr fondantsuiker 
  • 50 gr pecannoten, droog getoast en grof gehakt
  • 50 gr afdekgelei abrikoos, doorgewarmd
Hoe gaan we te werk:
  • Vet een ronde vorm van 18 cm diameter in met boter en bestuif hem met bloem. 
  • Klop overtollige bloem uit de vorm.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Klop de boter op met de vanille en de suiker tot de suiker mooi opgelost is en je een lichte massa bekomt.
  • Voeg de eieren één voor één toe en voeg het tweede pas toe wanneer het eerste volledig opgenomen is.
  • Klop ook de melk door het beslag. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Zeef de bloem met het bakpoeder en meng er de gemalen noten onder.
  • Spatel de droge ingrediënten kort door de natte en giet het beslag in de vorm.
  • Gebruik een klein spateltje om het beslag mooi te effenen.
  • Bak de cake 35 min of tot hij goudbruin en gaar is.
  • Ontvorm de cake meteen. Als je de vorm goed voorbereid hebt, valt de cake er zo uit.
  • Verwarm de fondantsuiker op een zacht vuurtje, tot lichaamstemperatuur.
  • Giet de lauwe fondantsuiker over de cake en strooi er de extra noten over.
  • Verdeel de gelei over de noten en laat de cake volledig afkoelen.
TIP:

Je kan deze cake uiteraard ook maken met andere noten, zoals hazelnoten of walnoten.
Als je geen afdekgelei hebt, kan je ook abrikozenjam aanlengen met wat water en goed doorwarmen op het vuur.
Fondantsuiker kan je kant-en-klaar kopen in winkels voor bakbenodigdheden. Je kan het ook zelf maken: 100 gr bloemsuiker mengen met 15 gr warm water. Fondantsuiker mag niet warmer worden dan lichaamstemperatuur, anders is hij kapot.
Wil je liever een rechthoekige cake? Dat kan! Kies dan wel een kleine cakevorm.

Reacties