Dubbele chocolate chip pistache muffin

Foto Cathy Van de Moortele
Ik hou van de recepten van Bruno Albouze. Deze Franse patissier woont al een hele tijd in Californië en werkt er als chef patissier in een gerenommeerd hotel. Bruno deelt graag zijn recepten op zijn website en via zijn YouTube filmpjes. Zijn accent is supergrappig en ik kan zijn humor wel smaken. Wat je er ook van denkt: zijn recepten zijn zeer geslaagd!
Hierbij een recept voor dubbele chocolate chip pistache muffins. Ik heb zijn recept wat aangepast naar mijn eigen ingrediënten. Voor het originele recept, verwijs ik je graag door naar zijn website.

Wat hebben we nodig:
  • 45 gr ongezouten pistachenoten zonder schelp
  • 25 gr bloem
  • 25 gr bloemsuiker
  • 25 gr boerenboter, koud en in vlokjes verdeeld
  • snuifje zout
  • 1 koffielepel Amaretto
  • 100 gr ei (2 eieren)
  • 80 gr neutrale olie
  • 100 gr fijne griessuiker
  • 25 gr honing, vloeibaar
  • 1 koffielepel vanille extract
  • 40 gr zure room
  • 175 gr volle melk
  • 225 gr patisseriebloem, gezeefd
  • 12 gr bakpoeder, gezeefd
  • 30 gr pure cacao, gezeefd
  • snuifje zout
  • 120 gr chocolate chips
  • 45 gr ongezouten pistachenoten zonder schelp
  • 15 gr Zweedse parelsuiker
Hoe gaan we te werk:
  • We maken eerst de streusel topping klaar.
  • Maal de pistachenoten fijn tot het net geen poeder is. 
  • Meng de gemalen noten met de bloem, bloemsuiker en boter. Gebruik hiervoor 2 messen en zorg dat je grote kruimels bekomt. Voeg het zout en de Amaretto toe en meng nog even kort. Zet de streusel nog even weg.
  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Mix de eieren met de olie, suiker, honing, vanille, zure room en melk.
  • Meng de bloem met het bakpoeder, de cacao en het zout. Gebruik hiervoor een garde.
  • Voeg de droge ingrediënten toe aan de natte en meng kort. Te lang mengen zorgt voor taaie muffins en daar wordt niemand blij van.
  • Spatel de chocolate chips en pistachenoten door het beslag.
  • Neem 9 papieren muffinvormen en zet ze in muffinpannen op bakplaten.
  • Per muffinvorm neem je 100 gr van het beslag.
  • Strooi over elke muffin pistache streusel en wat parelsuiker.
  • Bak de muffins 20 min. Check met een satéprikker of de muffins gaar zijn. Er mag geen nat deeg meer aan de prikker blijven kleven. Laat de muffins niet langer bakken dan nodig, zodat ze mooi mals blijven.
  • Haal de muffins uit de muffinpannen en laat ze afkoelen op een rooster.
TIP:

Vers zijn deze muffins het lekkerst. Wil je ze toch op een ander moment eten? Warm ze dan 30 sec op in de microgolf.

Reacties