Lauwwarme aardappelsalade met octopus

Foto Cathy Van de Moortele
Tijdens een Italiaanse kookworkshop bij De Keyser & de Kok, maakten we een heerlijke antipasti van octopus. Je kon deze salade een tijdje in een bokaal in de koelkast bewaren en serveren met crostini of bij het aperitief in een glaasje. Het bracht me op het idee om hier een maaltijdsalade van te maken met aardappelen, lauwwarm geserveerd. Het leven is mooi.

Wat hebben we nodig:
  • 10 krieltjes, gewassen 
  • scheut azijn
  • zout
  • olie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 wortel, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
  • 1 stengel selder, schoongemaakt en in fijne brunoise gesneden
  • 2 tenen look, gepeld en gesnipperd
  • platte peterselie, grof gesnipperd
  • 1 eetlepel kappertjes, grof gehakt
  • 8 groene olijven, ontpit en in ringetjes gesneden
  • 3 pijpajuintjes, schoongemaakt en fijngesnipperd
  • 200 gr octopus, gebruiksklaar
  • citroensap naar smaak
  • peper en zout
Hoe gaan we te werk:
  • Kook de krieltjes beetgaar in licht gezouten water, waar een scheut azijn aan toegevoegd is.
  • Halveer de krieltjes en doe ze in een grote kom.
  • Laat wat olie warm worden in een grote pan.
  • Fruit de ui glazig en voeg de wortel, selder en look toe. Laat alles beetgaar worden en voeg toe aan de aardappelen.
  • Schep de peterselie, kappertjes, olijvenringetjes, pijpajuin en octopus door de aardappelen.
  • Kruid af met citroensap, peper en zout.
  • Schep om en dien lauwwarm op.
TIP:

Je kan ook zelf de octopus koken en klaarmaken, maar deze kant-en-klare octopus is net zo makkelijk.

Reacties