Bulghur met butternut en spiegelei

Foto Cathy Van de Moortele
Bulghur is de volkoren broer van de meer gekende couscous. Wist je dat je bulghur zelfs als ontbijtgraan kan eten? Probeer het maar eens. Kook bulghur voor een paar dagen en bewaar hem in een afgesloten potje in de koelkast. Meng de bulghur 's morgens met Griekse yoghurt, vers fruit en gehakte noten en je hebt een lekker en voedzaam ontbijt.
Maar zover zijn we nog niet. We gaan eerst deze bulghur met butternut en spiegelei maken. Klinkt al heerlijk, toch? Ik denk dat ik de gashaard al aanleg en straks met mijn kom bulghur op de bank ga.

Wat hebben we nodig:
  • 1/4 butternut, in stukken gesneden
  • olijfolie
  • 1 eetlepel garam masala
  • 400 gr gegaarde bulghur
  • 1 blik kikkererwten, gespoeld en uitgelekt
  • 2 tomaten, in blokjes gesneden
  • 1 sjalotje, gepeld en fijngesnipperd
  • snuifje zout
  • peper van de molen
  • verse peterselie, fijngesnipperd
  • 1 eetlepel citroensap
  • 3 eetlepels olijfolie
  • olijfolie
  • 4 eieren
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Besprenkel een bakplaat met wat olijfolie. 
  • Leg de stukken butternut op de bakplaat en besprenkel ze met olijfolie.
  • Kruid de butternut met de garam masala.
  • Bak de butternut 20 - 30 min of tot hij beetgaar is.
  • Verwijder de schil en snij de butternut in blokjes.
  • Doe de bulghur met de kikkererwten, tomatenblokjes en sjalotsnippers in een grote kom.
  • Schep de butternut door de bulghur.
  • Kruid met zout, peper, peterselie, citroensap en olijfolie.
  • Meng nog eens goed.
  • Bak per persoon 2 spiegeleitjes in een pan met wat olijfolie en serveer ze bij de bulghur.
TIP:

Serveer een groene salade bij dit gerecht, als je grote honger hebt.
Vervang de eitjes door geitenkaas.
Ik heb kumato tomaten gekozen voor deze salade.
Eet deze salade (lauw)warm of koud.

Reacties