Runderaméricain met worteltjes

Foto Cathy Van de Moortele
Elk jaar kan je bij Deel een koe, een bestelling plaatsen voor de pré-salé koeien die gekweekt worden in het Verdronken Land van Saefthinge. Deze koeien zijn meer dan 90% grasgevoerd en ze grazen 7 maanden per jaar in het Verdronken Land van Saeftinghe. Deze dieren werden speciaal geselecteerd en grazen op een natuurdomeing dat 2x per dag onderstroomt met het zilte water van de Schilde. Het resultaat brengt je een (h)eerlijk en mals stuk vlees met een licht zilte smaak. Dit vlees is hier favoriet en de burgers herken je meteen aan hun licht gezouten smaak. Ik had nog 500 gr américain van deze Saeftingher koe in mijn diepvriezer zitten. De pakketjes zijn mooi vacuüm verpakt en toevoegingen vind je er niet in terug. Puur vlees dus. In combinatie met de verse wortelen uit onze tuin, zette ik dit gerecht op tafel. Serveer met een smeuïge aardappelpuree en geniet.

Wat hebben we nodig:

  • 3 wortelen, geschraapt en in grove brunoise gesneden
  • 500 ml kippenbouillon
  • 1 eetlepel rozemarijn
  • vetstof
  • 1 grote ui, gepeld en in maantjes gesneden
  • 500 gr runderaméricain, pré-salé
  • 1 eetlepel Cajun kruiden (Mexicaanse kruiden)
  • 1/2 koffielepel vleesbouillonpasta
  • peper van de molen
  • zout
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de wortelblokjes in een kookpot en overgiet ze met bouillon. Vul aan met water als de blokjes niet onderstaan. Voeg ook de rozemarijn toe.
  • Kook de wortelblokjes beetgaar en schep ze uit de bouillon. Bewaar de bouillon.
  • Laat wat vetstof smelten in een panen fruit de uiringen aan. Laat ze op een zacht vuurtje glazig worden en schep ze dan uit de pan.
  • In dezelfde pan bak je de américain rul.
  • Kruid met de Cajunkruiden.
  • Voeg de uien en de wortelblokjes toe en schep goed om.
  • Voeg de vleesbouillonpasta toe en voeg zo'n 100 ml van de bouillon toe.
  • Laat het gerecht nog even doorwarmen.
  • Kruid af met peper en zout.
TIP:

Hier kan je elk kind (en volwassene) blij mee maken.
Als ik nogal veel wortelen heb, dan schraap ik die en snij ze in blokjes met mijn Kenwood blokjesaccessoire. De wortelblokjes worden dan geblancheerd en ingevroren per 100 gr. Ideaal voor snel-klaar-maaltijden.

Reacties