Lijnzaadbrood

Foto Cathy Van de Moortele
Lijnzaad is goed voor jou en voor een goede darmwerking. Het geeft body aan je brood en het smaakt naar nog. Week het lijnzaad op voorhand, tot het alle vocht heeft opgenomen en voeg het pas aan je deeg toe wanneer dat al gekneed is.

Wat hebben we nodig:
  • 50 gr lijnzaad
  • 50 gr water
  • 290 gr water
  • 12 gr verse gist
  • 500 gr Farine de Meule (een tarwebloem met zeer fijne tarwezemelen)
  • 8 gr zout
  • 15 gr broodverbeteraar
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het lijnzaad in een kommetje en giet de 50 gr water erbij. Roer even om en laat het staan tot het lijnzaad alle vocht heeft opgenomen.
  • Doe het water in de kom van de Kenwood en breek er de gist in. Los de gist op.
  • Stort de Farine de Meule op het vocht en laat de Kenwood het deeg 11 min kneden op lage snelheid.
  • Voeg het zout en de broodverbeteraar toe van zodra het vocht opgenomen is door het meel.
  • Bol het deeg los op en leg het 20 min te rusten onder een handdoek.
  • Ontgas het deeg en bol het mooi op. Laat het 25 min rusten onder een handdoek.
  • Bestuif de schaal van de broodbakbol met wat bloem.
  • Ontgas het deeg en bol het mooi op. Leg het deeg in een rijsmandje, met het slot naar boven.
  • Dek af met een handdoek en plastiek.
  • Laat het deeg 45 min rijzen.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 230C°.
  • Haal de koepel van de broodbakbol en bestuif het brood lichtjes met bloem.
  • Wrijf de bloem voorzichtig open met je hand.
  • Snij het brood in zoals jij dat leuk vindt.
  • Zet de koepel weer op het brood.
  • Bak het brood 35 min en verwijder dan de koepel.
  • Laat het brood nog 8 min verder bakken tot het mooi gekleurd en krokant is.
  • Laat het brood volledig afkoelen op een rooster.
TIP:

Als je het lijnzaad niet weekt, dan zal het vocht onttrekken aan je brood met als gevolg een te droog brood.
Farine de Meule is een meelsoort van Dossche Mills. Je kan het ook maken met Natural Extra of Dorada.

Reacties