Vitello Tonato

Foto Cathy Van de Moortele
Een graag gekozen lunch als ik met twee Antwerpse vrienden uit eten ga. Koolhydraatarm en lekker van smaak. Maar hoe maak je dat nu zelf? Moeilijk? Echt niet. Begin met een kwalitatief stukje kalfsgebraad en de gekende bouillongroenten.

Wat hebben we nodig:
  • 1 wortel, in stukken gesneden
  • 1 steel selder, in stukken gesneden
  • 1 preiwit, in stukken gesneden
  • 1 ui, gepeld en in 4 gesneden
  • 1 laurierblad
  • enkele peperbollen
  • 500 gr kalfsgebraad
  • peper en zout
  • olijfolie
  • 3 eetlepels water, heet
  • 2 eetlepels tonijn op olie
  • 1 eetlepel kappertjes, uitgelekt
  • 1 ansjovisje, geplet
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 5 appelkappers per persoon
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 210°C.
  • Leg de groentjes in een lichtjes ingevette ovenschaal, met het laurierblad en de peperbollen.
  • Kruid het vlees aan beide kanten met peper en zout en vet het in met olijfolie.
  • Giet het hete water naast het vlees en laat het vlees 20 min garen in de hete oven.
  • Haal het vlees uit de schaal en laat het afgedekt volledig afkoelen, liefst overnacht.
  • Mix de tonijn met de kappertjes, ansjovis en mayonaise.
  • Kruid af met peper en zout.
  • Zet de tonijnmayonaise koel weg tot de volgende dag.
  • Leg het gebraad een half uurtje in de diepvriezer, zodat het mooi opstijft.
  • Snij dunne plakjes van het vlees en leg ze op een bord in een cirkel.
  • Werk af met de tonijnmayonaise en de appelkappers.
TIP:

Het vlees mooi heel dun gesneden worden. Dat gaat ideaal met een vleesmachine of een elektrisch vleesmes, zeker als het lichtjes bevroren is.
Voeg wat jus van het vlees toe aan de tonijnmayonaise.

Reacties