Pistoleetjes Ovenbuur

Foto Cathy Van de Moortele
Een heel lekkere broodmengeling, deze Ovenbuurbloem. Ik heb er pistoleetjes van gemaakt, waarvan de helft gedoopt werd in maanzaad.

Wat hebben we nodig:
  • 280 ml water
  • 12 gr gist
  • 500 gr Ovenbuurbloem
  • 7 gr zout
  • 15 gr broodverbeteraar
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood.
  • Breek de gist in het water en los hem op met een garde.
  • Stort de bloem op het gistpapje.
  • Laat de Kenwood al eens kort mengen.
  • Voeg het zout en de broodverbeteraar toe en laat het deeg 11 kneden.
  • Vorm een bal van het deeg en leg die in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Laat het deeg 45 min rijzen.
  • Haal het deeg uit de kom en laat het 15 min afgedekt rusten op je werkvlak.
  • Weeg het deeg af en verdeel het in balletjes van 60 - 65 gr.
  • Maak de balletjes mooi rond en leg ze op met bakpapier beklede bakplaten.
  • Dek de broodjes af met een verse keukenhanddoek en laat ze 45 min rijzen.
  • Verwarm de oven ondertussen al voor op 230°C.
  • Bak de broodjes 15 - 20 min of tot ze mooi gekleurd en gaar zijn.
  • Laat de broodjes afkoelen op een rooster.
TIP:

Maak het deeg en de balletjes de avond voor je de broodjes wilt gaan eten. Bak ze 10 min. De volgende ochtend schuif je de broodjes in een hete oven en bak je ze af.
Versier de broodjes met toppings, voor de tweede rijsbeurt. Neem hiervoor een vaatdoek die je nat maakt en uitwringt. Hou de bovenkant van de broodjes tegen de natte vaatdoek en doop die dan in bv maanzaad, havermout, sesamzaad, nigellezaad,.. Laat de broodjes voor een tweede keer rijzen en bak ze af.

Reacties