Cannelloni met ricotta en kerstomaat

Foto Cathy Van de Moortele
Op mijn Facebook zie ik regelmatig filmpjes voorbij komen. Toen ik het filmpje voor dit recept voorbij zag komen, dacht ik: ik heb alles in huis! Geen brood vanavond, maar cannelloni!

Wat hebben we nodig:
  • 50 gr vetstof
  • 50 gr vloeiende bloem
  • 500 ml melk
  • peper en zout
  • 1 koffielepel mosterd
  • 1 teen look, gepeld en geperst
  • 20 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • 35 gr Emmenthaler, geraspt
  • klontje boter
  • 375 gr kerstomaten in verschillende kleuren, doorgesneden
  • 2 tenen look, gepeld en geperst
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • grof zout
  • 250 gr ricotta
  • 1 ei
  • peper en zout
  • 125 gr verse lasagne bladeren
  • 10 blaadjes basilicum, in reepjes gesneden
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Zet een vierkante ovenschaal klaar.
  • Laat de vetstof smelten in een steelpan.
  • Voeg de bloem toen en klop tot een gebonden roux.
  • Voeg de melk in deeltjes toe en klop goed, om klontertjes te vermijden.
  • Kruid de saus met peper, zout, mosterd en look.
  • Laat de 2 soorten kaas smelten in de saus en hou ze warm op een zacht vuurtje.
  • Laat ondertussen wat boter smelten in een grote pan.
  • Zet het vuur hoog genoeg. Voeg de tomaatjes toe aan de pan.
  • Laat de tomaatjes kleur krijgen en kruid ze met de look.
  • Besprenkel de tomaatjes met de balsamico.
  • Strooi wat grof zout over de tomaatjes en zet ze van het vuur.
  • Meng de ricotta met het ei. Kruid met peper en zout.
  • Leg de lasagne bladeren voor je.
  • Schep een pollepel van de saus in de ovenschaal en verspreid hem mooi over de bodem.
  • Schep een lepel ricotta op het 1/3 van een lasagnevel. 
  • Schik er 4 halve tomaatjes op en strooi er wat basilicum over.
  • Schep 1 lepel bechamelsaus op de tomaatjes en rol het lasagnevel op tot cannelloni.
  • Ga zo door en leg alle cannelloni mooi zij aan zij in de schaal.
  • Giet de rest van de saus over de cannelloni.
  • Schuif de cannelloni in de oven en laat ze 45 min bakken onder aluminiumfolie.
  • Verwijder de folie en laat de cannelloni nog wat kleur krijgen.
  • Laat de cannelloni 10 min rusten voor je hem serveert.
TIP:

Ik heb kokosolie als vetstof gebruikt.
Je kan ook geraspte mozzarella gebruiken ipv Emmenthaler.
Als je geen verse lasagnevellen vindt in de supermarkt, kan je ook gedroogde cannelloni kopen. Je zal die wel iets langer in de oven moeten laten garen. Je kan ook gedroogde lasagnevellen kopen. Kook die even kort zodat je ze kan oprollen.

Reacties