Crunchy brood

Foto Cathy Van de Moortele
Ik ben altijd op zoek naar nieuwe bloemsoorten om brood mee te bakken. Helemaal blij toen ik deze zak Artipan Crunchy open maakte: tarwemeel, roggemeel, lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, gierst,.. Ik wou er iets leuks mee doen en heb gekozen voor dit exemplaar, klaargemaakt in de rechthoekige broodbakpan van Emile Henry. Altijd een winner! Crunchy komt op mijn lijstje van favoriete meelsoorten.

Wat hebben we nodig:
  • 250 gr water
  • 12.5 gr verse gist
  • 250 gr Crunchy bloem
  • 250 gr witte broodbloem
  • 7 gr zout
  • 15 gr broodverbeteraar
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood.
  • Breek de gist in het water.
  • Stort de twee soorten bloem op het water.
  • Laat de Kenwood de ingrediënten even mengen.
  • Voeg het zout en de broodverbeteraar toe en laat het deeg 11 min kneden op stand 1 met de kneedhaak.
  • Haal het deeg uit de kom en bol het even op. 
  • Leg het deeg in een lichtjes ingeoliede kom en sluit af met een deksel. 
  • Laat het deeg 45 min rijzen.
  • Haal het gerezen deeg uit de kom en duw de lucht er uit.
  • Laat het deeg 15 min rusten.
  • Weeg het deeg af en maak er 6 gelijke balletjes deeg van (ongeveer 130 gr per deegstukje).
  • Leg de balletjes deeg in twee rijen in de rechthoekige bakpan (2x3).
  • Zet het deksel op de pan en laat het deeg 25 min rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 230°C.
  • Laat het deeg nog 20 min rijzen of tot de oven warm is.
  • Zet het brood met deksel in de oven.
  • Laat het brood 35 min bakken.
  • Verwijder het deksel en laat het brood nog 8 min verder bakken, tot het mooi gekleurd en krokant is.
  • Keer de vorm om en laat het brood afkoelen op een rooster.
TIP:

De rechthoekige broodbakpan moet je lichtjes invetten met olie en dan lichtjes bestuiven met bloem. Tik overtollige bloem uit de vorm vooraleer je het brood erin legt.

Reacties