Kaneelbrood in de broodbakbol

Foto Cathy Van de Moortele
Deze Amerikaanse traktatie wordt normaal nog overgoten met een glazuur van boter, roomkaas en heel veel bloemsuiker. Voor mij hoeft die glazuur er niet op, ik ben al blij met het kaneelbrood zoals het is. Deze keer zorgen we voor een speciale vorm en maken we er één groot brood van ipv kleine kaneelbroodjes. Het brood wordt gebakken in de broodbakbol, zodat het mooi rijst en niet uitdroogt. Ik hoor dat meer en meer thuisbakkers de weg vinden naar deze broodbakbol en dat kan ik alleen maar toejuichen. Veel bakplezier!

Wat hebben we nodig:
  • 225 gr water, lauwwarm
  • 7 gr korrelgist
  • 35 gr kristalsuiker
  • 360 gr patisseriebloem (ik gebruik Suprème)
  • 85 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 30 gr melkpoeder
  • 45 gr aardappelbloem
  • 7 gr zout
  • 75 gr donkerbruine suiker
  • 5 gr kaneel
  • 60 gr boerenboter, gesmolten
  • 15 gr parelsuiker
  • 60 gr walnoten, grof gehakt en getoast in een droge pan
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood. 
  • Doe de gist in het water en roer even door.
  • Strooi de suiker over de gist, samen met een lepel van de bloem.
  • Meng dit even door en laat het papje 5 min staan.
  • Stort de rest van de bloem over het vocht.
  • Verdeel de boter in vlokjes over de bloem.
  • Laat de Kenwood het deeg 5 min kneden op lage snelheid.
  • Voeg het melkpoeder en de aardappelbloem toe.
  • Laat het deeg verder kneden gedurende 6 min.
  • Vet een kom lichtjes in met olie. 
  • Maak een bal van het zachte deeg en leg het in de ingevette kom.
  • Sluit af met een deksel en zet de kom 45 min in een gesloten kast om te rijzen.
  • Haal het deeg uit de kom en laat het even rusten.
  • Rol het deeg uit op een lichtjes bebloemd werkvlak, tot een grote, dunne rechthoek.
  • Meng de donkerbruine suiker met de kaneel.
  • Giet de gesmolten boter over het deeg en gebruik een kwastje om de boter gelijkmatig over het deeg te verdelen.
  • Strooi de kaneelsuiker over het deeg en verdeel het gelijkmatig.
  • Rol het deeg strak op, te beginnen van de lange kant.
  • Sluit het einde van de deegrol goed met je vingers, zodat de vulling niet weg kan.
  • Halveer de deegrol in de lengte en leg de twee helften zo, dat de vulling van boven ligt.
  • Kruis de helften in het midden en vlecht de twee onderste delen.
  • Draai om en vlecht de andere kant.
  • Rol deze vlecht nu als een slakkenhuis op en leg ze op de onderste schaal van de broodbakbol (eerst lichtjes bestuiven met bloem).
  • Strooi de parelsuiker en gehakte noten over het brood.
  • Zet de koepel op de schaal en laat de broodjes 25 min rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Laat de broodjes nog 20 min rijzen.
  • Zet het kaneelbrood 40 min in de oven, met de koepel.
  • Verwijder de koepel. Check de gaarheid van het brood met een satéprikker. Er mag niets meer aan blijven kleven.
  • Til het brood van de schaal en laat het afkoelen op een taartrooster.
  • Serveer lauwwarm.
TIP:

Je kan de walnoten ook vervangen door pecannoten.
Je kan ook witte broodbloem gebruiken, maar voor zoete broden gebruik ik liever patisseriebloem.
Het kaneelbrood mag niet te lang bakken. Het brood moet zacht zijn.
Je kan het brood na het bakken nog even instrijken met gesmolten boter, zodat het mooi zacht blijft.

Reacties