Italiaanse brioche

Foto Cathy Van de Moortele
Dit is een recept waar je wat tijd voor nodig hebt. Niet dat je de hele tijd moet bezig zijn in de keuken, want er komt ook best wat rijstijd aan te pas. Maar dus geen recept waarvan je wil eten na 1u, want dat lukt niet. Lekkere dingen hebben tijd nodig en geloof me: deze fluffy, boterrijke brioches zijn het wachten waard.

Wat hebben we nodig:
  • 70 ml melk
  • 15 gr verse gist
  • 550 gr Mistralbloem
  • 15 gr zout
  • 80 gr fijne griessuiker
  • 6 eieren
  • 350 gr boter, in blokjes gesneden
  • extra bloem
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de melk in de kom van de Kenwood.
  • Breek de gist in de melk.
  • Stort de bloem op de melk en verdeel het zout en de suiker over de bloem.
  • Met de kneedhaak meng je een eerste keer alle ingrediënten door elkaar.
  • Voeg de eieren één voor één toe en voeg het volgende ei pas toe als het vorige volledig opgenomen is.
  • Laat het deeg nu een 5-tal min draaien.
  • Terwijl het deeg draait, voeg je de boter blokje per blokje toe. Wacht telkens tot de boter onder het deeg verdwijnt, voor je een volgend stukje boter toevoegt.
  • Eens alle boter verwerkt is in het deeg, laat je het deeg nog zo'n 5 min verder kneden.
  • Stort het deeg in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Laat het deeg 3u rusten (of 12u overnacht in de koelkast).
  • Vet je handen lichtjes in met olie.
  • Stort het deeg op je bebloemd werkvlak en verdeel het in 8 gelijke delen van zo'n 160 gr.
  • Maak van elk stukje deeg een balletje en rol dat balletje dan tot een worst. Bestuif met extra bloem als het deeg aan je handen blijft kleven.
  • Geef de deegworst de vorm van een fopspeen, waarbij je een gat maakt aan één kant. Het uiteinde van de andere kant breng je van onderen door het gat naar boven, zodat je een cirkel hebt met in het midden het uiteinde van het deeg dat nu een balletje is.
  • Leg de brioches in gekartelde taartvormpjes.
  • Bestrijk de brioches met een mengeling van eierdooier en room.
  • Laat de brioches 1.5u rijzen in een gesloten, koude oven.
  • Verwarm de oven voor op 160°C (hetelucht). 
  • Bestrijk de brioches nogmaals met ei/room.
  • Bak de brioches 25-30 min of tot ze goudbruin gekleurd zijn.
TIP:

Serveer warm met extra boter.
Geen verse gist? Gebruik dan 5 gr gedroogde gist. Werkwijze: meng de bloem met de gist, suiker en zout. Giet dan lauwe melk bij het deeg en daarna volg je gewoon dezelfde werkwijze.

Reacties