Polenta

Foto Cathy Van de Moortele
Je ziet het niet zo vaak in onze keuken, maar er zijn landen genoeg waar polenta heel vaak geserveerd wordt. Dit fijn gemalen maïsmeel heeft niet zoveel tijd nodig om te garen. Je hebt aan 5 min al genoeg, als je het zo op tafel wilt zetten. Ik heb de polenta daags voordien gemaakt en laten opstijven in de koelkast. De volgende dag kan je er blokjes van snijden die je dan opbakt in de pan.

Wat hebben we nodig:
  • 400 ml water
  • snuifje zout
  • klontje boter
  • 100 gr instant polenta
  • klontje boter
  • Parmezaanse kaas naar smaak, vers geraspt
  • olie
  • olijfolie
  • peper en zout
Hoe gaan we te werk:
  • Breng het water aan de kook met het zout en het klontje boter.
  • Voeg de polenta geleidelijk aan toe en meng met een klopper tot een smeuïg geheel.
  • De polenta is klaar als hij al het water opgezogen heeft.
  • Werk af met extra boter en Parmezaanse kaas.
  • Olie een rechthoekige ovenschaal in.
  • Stort de polenta in de schaal en bedruppel met nog wat extra olijfolie.
  • Dek de schaal af met plastic folie en laat de polenta een nachtje opstijven in de koelkast.
  • Keer de schaal om op je werkblad.
  • Snij rechthoeken van de polenta.
  • Bedruppel de polenta met olijfolie.
  • Kruid aan beide kanten met peper en zout.
  • Bak de polenta in een hete pan.
TIP:

Lekker bij vlees.
Voorzie per persoon 50 gr polenta en 200 ml water.
Instant polenta is snel klaar. Authentieke polenta moet wel 1u op het vuur staan en daar moet je bij blijven zodat je af en toe kan roeren.

Reacties