Pogachitse brood uit Servië

Foto Cathy Van de Moortele
Soms leer je via Internet mensen kennen die eenzelfde passie met je delen. Of dat nu handwerken is, paardrijden of bakken, er is dat gemeenschappelijke punt waardoor je steeds weer in contact komt.
Geneviëve houdt net zoals ik van bakken en dan heel erg van broodbakken. We zijn ook allebei gek op bakboeken en recepten zoeken. Toen ze me dit recept voor pogachitse doorstuurde in het Russisch, wist ik meteen dat ik het zou maken. Geslaagd!

Wat hebben we nodig:
  • 250 ml melk
  • 33 gr verse gist
  • 450 gr witte bloem (ik heb Suprème gebruikt)
  • 1 koffielepel suiker
  • 1/2 koffielepel zout
  • 80 gr boter, gesmolten en afgekoeld
  • 1 eierdooier, losgeklopt
  • wit en zwart sesamzaad
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de melk in de kom van de Kenwood en breek er de gist in.
  • Los de gist op met een garde.
  • Stort de bloem en de suiker op de melk en meng goed.
  • Laat de Kenwood 3 min kneden en voeg het zout toe.
  • Laat nog 8 min kneden tot een homogeen, stug deeg.
  • Leg de deegbal in een lichtjes ingevette kom met deksel en laat het deeg 1u rijzen.
  • Laat het deeg 15 min rusten op je werkblad.
  • Verdeel het deeg in 12 balletjes van 65 gr.
  • Rol elk stukje deeg uit tot een cirkel. 
  • Zorg dat alle cirkels even groot zijn.
  • Doop de cirkels deeg één voor één in de gesmolten boter en schik ze dakpansgewijs in een lage taartvorm. In het midden hou je een opening over.
  • Dek het brood af met plastiek en een handdoek en laat 45 min rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C.
  • Bestrijk het gerezen brood met losgelopt ei en bestrooi met de zaadjes.
  • Bak het brood 35 - 40 min of tot het lichtgekleurd is.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster.
  • "Breek" het brood met je gezin aan tafel.
TIP:

Ik heb hier een lage, brioche vorm voor gebruikt.
Wil je liever korrelgist gebruiken? Los dan 11 gr korrelgist op in wat lauwe melk.

Reacties