Melkbroodjes

Foto Cathy Van de Moortele
Wat een heerlijk deeg om mee te werken: fluffy, zacht en het rijst zo mooi. Ben superblij met dit recept. Samen met de oudste dochter deze melkbroodjes gemaakt en een deel ervan verwerkt tot suikerbroodjes.

Wat hebben we nodig:
  • 45 gr patisseriebloem
  • 220 gr water
  • 235 gr room
  • 100 gr honing, vloeibaar
  • 700 gr patisseriebloem
  • 10 gr mager melkpoeder
  • 20 gr korrelgist
  • 30 gr zout
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 60 gr boter, op kamertemperatuur, in blokjes gesneden
  • 1 ei, losgeklopt met wat water
  • zaadjes naar keuze (optioneel)
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de bloem met het water in een steelpan.
  • Breng zachtjes aan de kook en roer goed met een garde tot een losse roux.
  • Voeg de room en de honing toe en blijf goed kloppen tot de honing opgelost is.
  • Laat dit papje even afkoelen.
  • Doe de bloem met het melkpoeder en de gist in de kom van de Kenwood en meng.
  • Voeg het papje uit de steelpan toe en meng.
  • Voeg het zout en de eieren toe en meng.
  • De boter mag er vlokje voor vlokje bij. Zorg dat het deeg de boter goed opneemt.
  • Kneed verder tot je een zacht en soepel deeg bekomt. Het zal nog een beetje kleverig zijn.
  • Breng het deeg over in een lichtjes ingevette kom met deksel en laat het 1u rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Verdeel het deeg in 12 gelijke porties.
  • Bol de deegporties op en schik ze in een ovenschotel of bakvorm (lichtjes ingevet).
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Dek de broodjes af en laat ze nogmaals in volume toenemen. Reken hier weer een uur voor.
  • Bestrijk de broodjes met losgeklopt ei en bestrooi ze naar wens met zaadjes.
  • Bak de broodjes naargelang de vorm 35 - 60 min, of tot ze mooi gekleurd en gaar zijn. Deze broodjes hebben bij mij 35 min in de oven gestaan.
  • Laat de broodjes even in de vorm afkoelen en keer daarna de bakvorm om. Laat de broodjes volledig afkoelen op een rooster.
TIP:

Laat de broodjes helemaal afkoelen op een rooster en bewaar ze dan in een gesloten plastic zak.
Ik heb Suprèmebloem van Dossche Mills gebruikt, een bloem die heel geschikt is voor dit soort luxebroden.



Reacties